Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Prahe vzniká ďalšie stanové mestečko pre utečencov z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jana Ďurašková

V Prahe už niekoľko týždňov funguje obdobné stanové mestečko v štvrti Troja, kde sa k pondelku nachádzalo 147 utečencov.

Praha 30. mája (TASR) - V pražskej časti Malešice začali v pondelok hasiči na pozemku Českej pošty stavať druhé stanové mestečko pre ukrajinských utečencov. Ubytovanie v ňom nájde 150 ľudí, najmä tých, ktorí sa teraz zdržiavajú na hlavnej železničnej stanici. Hotové by malo byť v utorok, informuje Česká televízia.

Následne sa začne jeho pripájanie na inžinierske siete, povedal hovorca pražských hasičov Martin Kavka. Súčasťou mestečka bude aj zázemie vrátane jedálenského stanu či spŕch. Kedy sa v mestečku objavia prví utečenci, však zatiaľ nie je jasné.

V Prahe už niekoľko týždňov funguje obdobné stanové mestečko v štvrti Troja, kde sa k pondelku nachádzalo 147 utečencov.

Koncept nového stanového mestečka je rovnaký ako v Troji. "Mali sme požiadavku na podobu areálu, aby sem ten koncept zapadol, takže sa dokončujú práce, musia sa vysekať kroviny, aby sme tu mohli postaviť desať stanov," povedal Kavka. V každom stane bude 15 lôžok.

Hlavné mesto ČR zápasí s veľkým prílevom utečencov z Ukrajiny v dôsledku ruskej invázie. Asistenčné centrum KACPU vo štvrti Vysočany, ktoré slúži pre Prahu a stredné Čechy, doteraz vybavilo vyše 90.000 ľudí.