Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V predvečer rozhovorov medzi NATO a Ruskom zabili ukrajinského vojaka

Ukrajinskí vojaci, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina oznámila, že separatisti mierili v utorok na jej vojenské pozície na východe štátu a strieľali z ťažkých guľometov a ručných palných zbraní.

Kyjev 12. januára (TASR) - Ukrajina v stredu oznámila, že jeden z jej vojakov bol zabitý v boji s promoskovskými separatistami v predvečer rozhovorov medzi NATO a Ruskom v Bruseli, ktoré sa budú týkať práve konfliktu na východe Ukrajiny. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Napätie okolo Ukrajiny sa zhoršilo v posledných mesiacoch, pričom Washington a európski spojenci Kyjeva obviňujú Rusko, že sa pripravuje na inváziu do bývalej sovietskej republiky.

Ukrajina oznámila, že separatisti mierili v utorok na jej vojenské pozície na východe štátu a strieľali z ťažkých guľometov a ručných palných zbraní.

"Jeden príslušník ozbrojených síl bol smrteľne zranený," uviedla v stredu ukrajinská armáda v oznámení a dodala, že jej vojaci streľbu opätovali.

Moskva je obviňovaná, že na hranici s Ukrajinou zhromaždila okolo 100.000 vojakov.

Kremeľ opisuje prítomnosť svojich vojakov ako ochranu pred protiprávnymi krokmi Západu, predovšetkým Severoatlantickej aliancie (NATO), a žiada od Washingtonu a jeho spojencov rozsiahle ústupky, napríklad ten, aby sa NATO nerozširovalo smerom na východ.

Prvé kolo rozhovorov medzi USA a Ruskom v pondelok v Ženeve, zameraných na upokojenie napätia na ukrajinskej hranici, sa ukázalo ako bezvýsledné.

Nasledujúce kolo rozhovorov sa začína práve v stredu v sídle NATO v Bruseli.

Kyjev od roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov, bojuje proti promoskovskému povstaniu v dvoch separatistických oblastiach hraničiacich s Ruskom. Tento konflikt si už vyžiadal viac ako 13.000 ľudských životov.