Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V preťažených londýnskych nemocniciach pomáhajú aj vojaci

Na snímke zo 6. januára 2022 zdravotníci s pacientom na vozíku prechádzajú pri sanitkách pred Royal London Hospital v oblasti Whitechapel vo východnom Londýne. Foto: TASR/AP

Súčasné nasadenie vojakov sa týka len Londýna, ale vedú sa diskusie o ich nasadení aj v iných oblastiach Spojeného kráľovstva.

Londýn 7. januára (TASR) - Do nemocníc v britskej metropole Londýn začali v piatok nasadzovať príslušníkov armády. Majú nahradiť zdravotníkov, ktorí ochoreli na covid alebo sú v karanténe po kontakte s nakazenými osobami. Informovala o tom agentúra AP.

Londýn v súčasnosti zažíva rýchly nárast počtu nakazených novým koronavírusom v dôsledku šírenia vysokoinfekčného variantu omikron. Miestne nemocnice tak zápasia nielen s nárastom počtu covidových pacientov, ale aj s bezprecedentným nedostatkom zdravotníckeho personálu.

Britské ministerstvo obrany preto oznámilo, že do londýnskych nemocníc vysiela približne 40 vojenských zdravotníkov a 160 ďalších príslušníkov armády.

"Muži aj ženy z našich ozbrojených síl opäť prichádzajú, aby podporili svojich obetavých kolegov z Národnej zdravotnej služby," uviedol britský minister obrany Ben Wallace.
Na snímke zo 6. januára 2022 záchranári tlačia vozík k jednej zo sanitiek pred Royal London Hospital v oblasti Whitechapel vo východnom Londýne.
Foto: TASR/AP

Pripomenul, že príslušníci britskej armády pomáhajú zdravotníkom už od začiatku pandémie, či už ako vodiči sanitiek, pri podávaní vakcín alebo pri starostlivosti o pacientov v nemocniciach.

Súčasné nasadenie vojakov sa týka len Londýna, ale vedú sa diskusie o ich nasadení aj v iných oblastiach Spojeného kráľovstva.

Predstaviteľ Britského zdravotníckeho druženia (BMA) Chaand Nagpaul pre televíziu Sky News uviedol, že miestne zdravotníctvo nikdy nezápasilo z takouto absenciou personálu. Lekári, zdravotné sestry a ošetrovatelia sú vystavení enormnej záťaži, keďže musia brať služby aj za neprítomných kolegov.

Podľa Nagpaula je situácia kritická po celom Anglicku, nemocnice preto musia odkladať plánované operácie. Dôsledky tohto stavu podľa neho pociťujú tisíce pacientov, uviedla agentúra AP.

Britské úrady vo štvrtok hlásili takmer 180.000 nových prípadov nákazy. Premiér Boris Johnson však podľa vlastných slov dúfa, že sa vlnu šírenia omikronu podarí prekonať bez zavádzania ďalších obmedzení.