Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V prezidentských voľbách Hondurasu vedie ľavičiarka Xiomara Castrová

Na snímke Xiomara Castrová v Tegucigalpe, 28. novembra 2021. Foto: TASR / AP

Honduras, ktorý už dlhodobo sužuje chudoba, vysoká miera nezamestnanosti a násilie spojené s gangmi, bol vlani v novembri zasiahnutý dvoma silnými hurikánmi, čo situáciu ešte zhoršilo.

Tegucigalpa 29. novembra (TASR) - Bývalá prvá dáma Hondurasu Xiomara Castrová má podľa predbežných výsledkov prezidentských volieb veľký náskok pred ostatnými kandidátmi. Zrejme tak ukončí vládu konzervatívnej Národnej strany (PNH), ktorá je pri moci už 12 rokov. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Táto líderka ľavicovej opozície získala po sčítaní viac než polovice odovzdaných hlasovacích lístkov dovedna vyše 53 percent hlasov. Druhé miesto s zatiaľ patrí kandidátovi Národnej strany Nasryovi Asfurovi, ktorý za ňou zaostal o takmer 20 percent, vyplýva z údajov honduraskej národnej volebnej rady.

Castrová aj Asfura svorne zdôraznili potrebu pokojného priebehu hlasovania. Predchádzajúce voľby, ktoré vyhral Juan Orlando Hernández, totiž sprevádzali obvinenia z podvodov a násilné protesty; pri ich potlačení zahynulo viac než 30 ľudí, píše AFP.

Národná strana už necelú hodinu po zatvorení hlasovacích miestností vyhlásila, že vyhral jej kandidát Asfura, za čo si vyslúžila pokarhanie od pozorovateľskej misie Európskej únie.

Šéf národnej volebnej rady Kelvin Aguirre uviedol, že k urnám prišlo bezprecedentne veľa voličov - volebná účasť podľa neho prekročila hranicu 60 percent. Zároveň upozornil, že "žiaden kandidát nemôže vyhlásiť víťazstvo, kým nebude spočítaný aj posledný hlas."

Toto pravidlo však porušila aj Xiomara Castrová: "Vyhrali sme," povedala svojim prívržencom, pričom sľúbila, že povedie vládu národného zmiernenia.

Súčasne s prezidentskými voľbami sa v Hondurase konali aj voľby do jednokomorového Kongresu - doteraz zverejnené predbežné výsledky sa však týkajú len súboja o prezidentský úrad.

Honduras, ktorý už dlhodobo sužuje chudoba, vysoká miera nezamestnanosti a násilie spojené s gangmi a drogovou činnosťou, bol vlani v novembri zasiahnutý dvoma silnými hurikánmi, čo situáciu tamojších obyvateľov ešte zhoršilo.