Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V prezidentských voľbách v Turecku už hlasovali obaja kandidáti

Na snímke turecký prezidentský kandidát Kemal Kiličdaroglu vkladá hlasovací lístok do volebnej schránky v 2. kole prezidentských volieb v tureckom Istanbule 28. mája 2023. Foto: TASR/AP

V prvom kole, ktoré sa konalo 14. mája, ani jeden z kandidátov nedosiahol potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov.

Ankara/Istanbul 28. mája (TASR) - V druhom kole tureckých prezidentských volieb odovzdali svoje hlasy už aj obaja kandidáti – súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan a kandidát spojenej opozície Kemal Kiličdaroglu. V nedeľu to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

Kiličdaroglu po odchode z volebnej miestnosti v Ankare vyzval všetkých občanov, aby prišli vo voľbách odovzdať svoj hlas, aby sa Turecko "mohlo zbaviť autoritárskeho režimu" a priniesť tak do krajiny "skutočnú slobodu a demokraciu".
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vkladá hlasovací lístok do volebnej schránky v 2. kole prezidentských volieb v tureckom Istanbule 28. mája 2023.
Foto: TASR/AP

Úradujúci turecký prezident Erdogan, ktorý odvolil v Istanbule spolu so svojou manželkou Emine, tiež odkázal voličom, aby prišli hlasovať.

V prvom kole, ktoré sa konalo 14. mája, ani jeden z kandidátov nedosiahol potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov — za Erdogana hlasovalo 49,5 percenta voličov, Kiličdaroglu získal takmer 45 percent hlasov.

Erdogan je predsedom vládnucej stredopravicovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a ako premiér a prezident je v Turecku pri moci 20 rokov. Pred prvým kolom volieb bol však podľa prieskumov favoritom práve Kiličdaroglu. Politickí analytici sú však teraz skeptickí a predpokladajú, že Kiličdaroglove šance poraziť Erdogana nie sú veľké.