Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V prípade odvety pohrozil Irán útokmi na ciele v USA, Izraeli a Dubaji

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. Foto: TASR/AP

K iránskemu raketovému útoku na americké vojenské ciele na západe a severe Iraku došlo v stredu približne o 01.30 h miestneho času

Teherán 8. januára (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf označil stredajší raketový útok iránskych revolučných gárd na dve iracké základne, na ktorých sú americkí a spojeneckí vojaci, za primerané sebaobranné opatrenie. Informovala o tom agentúra AFP.

"Nemáme v úmysle vyvolať eskaláciu alebo (rozpútať) vojnu, proti akékoľvek agresii sa však budeme brániť," uviedol na Twitteri Zaríf.

Iránske revolučné gardy medzičasom podľa CNN pohrozili, že ak by USA podnikli odvetný útok na Irán, zaútočia iránske sily na ciele v Spojených štátoch, Dubaji a Izraeli.

K iránskemu raketovému útoku na americké vojenské ciele na západe a severe Iraku došlo v stredu približne o 01.30 h miestneho času (utorok 23.30 h SEČ) v odvete za minulotýždňový útok, pri ktorom zahynul iránsky generál Kásem Solejmání.

Solejmáního, veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabili minulý piatok americké sily pri útoku dronom neďaleko letiska v irackej metropole Bagdad. Operáciu nariadil prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku. Irán za to prisľúbil "tvrdú odplatu".