Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

V prípade smrti migrantov v Španielsku nedošlo k trestnému činu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Oficiálne bolo hlásených najmenej 23 mŕtvych, hoci ľudskoprávne organizácie tvrdia, že ich počet bol vyšší.

Madrid 23. decembra (TASR) - Španielska prokuratúra ukončila vyšetrovanie smrti viac než 20 migrantov z vlaňajšieho júna na hraniciach medzi Marokom a španielskou enklávou Melilla, pričom v piatkovom vyhlásení uviedla, že nenašla dôkazy o pochybení španielskych bezpečnostných síl. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Prokuratúra uvádza, že šesť mesiacov vyšetrovala okolnosti incidentu, keď stovky migrantov – niektoré odhady hovoria až o približne 2000 – zaútočili z marockej strany na plot na hraniciach pri Melille v severozápadnej Afrike v snahe dostať sa na európsku pôdu. Oficiálne bolo hlásených najmenej 23 mŕtvych, hoci ľudskoprávne organizácie tvrdia, že ich počet bol vyšší.

Španielska prokuratúra dospela k názoru, že španielske bezpečnostné sily svojím konaním nezvýšili ohrozenie života migrantov, a preto nemožno vzniesť obvinenia zo zabitia z nedbanlivosti.

Migranti boli "nepriateľskí a násilní", uviedla vo vyhlásení prokuratúra.

Stovky mužov, niektorí z nich aj s palicami, preliezli plot z marockého územia a zostali uväznení na hraničnom priechode. Keď sa im podarilo prelomiť bránu na španielsku stranu, tlačenica zrejme viedla k ušliapaniu množstva ľudí.

Skupinu, ktorej sa podarilo prejsť, obkľúčila španielska pohraničná stráž a následne ju zrejme poslala späť, píše AP.

Prokuratúra však obvinila niektorých príslušníkov bezpečnostných síl, ktorí hádzali na imigrantov kamene, a odporučila proti nim disciplinárne konanie.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International začiatkom tohto mesiaca uviedla, že vyšetrovanie zo strany Španielska a Maroka, ktoré o tejto záležitosti väčšinou mlčia, "zaváňa zastieraním a rasizmom".