Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V prístave v Antverpách vlani zhabali rekordných 109,9 ton kokaínu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Belgické prístavy sú považované za hlavnú bránu, ktorou sa ilegálne drogy dostávajú do Európy.

Antverpy 10. januára (TASR) - Belgická polícia zhabala v prístave v meste Antverpy v roku 2022 rekordných 109,9 ton kokaínu, oznámila v utorok belgická colná správa. V roku 2021 tam zhabali 89,5 tony kokaínu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Belgické prístavy sú považované za hlavnú bránu, ktorou sa ilegálne drogy dostávajú do Európy. Nie je známe, koľko drog nad 109,9 ton objaveného kokaínu v Antverpách sa dostalo na európsky trh. S rovnakými drogovými kartelmi bojuje aj holandská polícia. O štatistike zhabaných drog preto hovorili na tlačovej konferencii v Antverpách aj belgický minister financií Vincent Van Peteghem a jeho rezortná kolegyňa z Holandska Aukje de Vriesová.

Obaja ocenili "intenzívnu spoluprácu" belgických a holandských úradov. Zároveň prisľúbili, že belgickú colnú správu posilní ďalších 100 ľudí a investujú 70 miliónov eur do technológií na odhaľovanie pašovaných drog.

Výročná štatistika bola zverejnená iba deň po tom, ako pri streľbe v Antverpách zahynulo jedenásťročné dievča. Tento incident podľa antverpského starostu Barta De Wevera súvisí s prebiehajúcou "vojnou" drogových kartelov.