Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V prístave v Bejrúte našli 1,3 tony zábavnej pyrotechniky

Na archívnej snímke dym stúpa z požiaru v prístave 10. septembra 2020 v Bejrúte. Bejrútsky prístav vo štvrtok zachvátil požiar iba mesiac po tom, čo týmto prístavom otriasol ničivý výbuch spôsobený požiarom v skladisku explozívnych látok. Foto: TASR/AP

Zábavná pyrotechnika sa našla pri obhliadke prístavu, ktorý bol 4. augusta zničený obrovským výbuchom. Explózia si vyžiadala viac ako 190 obetí na životoch.

Bejrút 19. septembra (TASR) - Pri obhliadke prístavu v Bejrúte, ktorý bol pred vyše mesiacom zničený obrovským výbuchom, sa našlo 120 škatúľ s 1300 kilogramami zábavnej pyrotechniky. Armádni ženisti ju následne zneškodnili. O náleze z piatku v sobotu informovala agentúra Reuters.

Zábavná pyrotechnika sa našla pri obhliadke prístavu, ktorý bol 4. augusta zničený obrovským výbuchom. Explózia si vyžiadala viac ako 190 obetí na životoch. Predpokladá sa, že v prístavnom sklade vybuchlo 2750 ton vysoko explozívneho dusičnanu amónneho, ktorý tam bol roky zložený v nevyhovujúcich podmienkach.

Reuters pripomenul, že libanonská armáda 3. septembra informovala o náleze ďalšej 4,35 tony dusičnanu amónneho, a to neďaleko vstupu do prístavu.

O týždeň neskôr zasa vypukol v prístave rozsiahly požiar, ktorý obyvateľov mesta opäť vystrašil. Horelo v sklade s pneumatikami, olejom a potravinami.

Explózia z augusta, z ktorej ľudia vinia vládu a jej nedôslednosť, viedla k demisii kabinetu premiéra Hassána Dijába. Vystriedal ho Mustafá Adíb, ktorý zatiaľ zloženie svojej vlády neohlásil.