Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V provinciách Ekvádoru vyhlásili pre drogové násilie výnimočný stav

Na snímke protivládny demonštrant hádže kamene do príslušníkov polície počas protestu v Quite, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Výnimočný stav platí v pobrežných provinciách Guayas, Manabí a Esmeraldas.

Quito 30. apríla (TASR) - V troch provinciách Ekvádoru, kde polícia zaznamenáva najvyššiu mieru násilia v dôsledku obchodovania s drogami, bol v piatok vyhlásený výnimočný stav. O rozhodnutí prezidenta Guillerma Lassa informovala v sobotu agentúra AFP.

Výnimočný stav platí v pobrežných provinciách Guayas, Manabí a Esmeraldas.

V rámci výnimočného stavu Lasso nariadil aj mobilizáciu 4000 policajtov a 5000 príslušníkov armády, ktorí sa presunú do provincií zasiahnutých násilím.

V niektorých oblastiach, ako napríklad v meste Durán, ktoré sa nachádza neďaleko prístavu Guayaquil, bude od 23.00 h do 05.00 h platiť aj zákaz vychádzania.

Vo februári boli v Duráne objavené dve telá zavesené na moste pre peších, čo je metóda podobná tej, akú používajú mexické drogové kartely, pripomenula AFP.

Obchodovanie s drogami v Ekvádore viedlo k nárastu kriminality, ktorá si podľa oficiálnych údajov od začiatku roka vyžiadala 1255 obetí na životoch.

Od februára tohto roku došlo v Ekvádore aj k niekoľkým masakrám medzi väznenými členmi gangov spojených s obchodovaním s drogami. Pri týchto násilnostiach prišlo o život 350 ľudí.