Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V provincii Che-nan sa covidom nakazilo už takmer 90 percent populácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Čína v decembri náhle uvoľnila prísne protipandemické opatrenia a v súčasnosti preto bojuje s rapídnym nárastom nových prípadov nákazy ochorením COVID-19.

Peking 9. januára (TASR) - Takmer 90 percent obyvateľov tretej najľudnatejšej čínskej provincie Che-nan sa už nakazilo koronavírusom, uviedli v pondelok tamojšie úrady. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

K 6. januáru 2023 bola miera infekcie covidom v Che-nan 89 percent, povedal na tlačovej konferencii riaditeľ zdravotnej komisie provincie. Podľa zverejnených údajov sa odhaduje, že z celkovej populácie 99,4 milióna sa koronavírusom nakazilo 88,5 milióna obyvateľov provincie, píše AFP.

Miestne nemocnice zaznamenali najväčší nával pacientov 19. decembra a následne sa čísla začali znižovať, uviedol riaditeľ zdravotnej komisie provincie Che-nan.

Čína v decembri náhle uvoľnila prísne protipandemické opatrenia a v súčasnosti preto bojuje s rapídnym nárastom nových prípadov nákazy ochorením COVID-19. Podľa agentúry AFP sa očakáva, že ich počet v Číne bude stúpať, keďže koncom januára sa začínajú oslavy lunárneho Nového roku spojené s hromadným cestovaním.

Podľa oficiálnych štatistík z minulého týždňa sa koronavírusom od decembrového uvoľnenia opatrení v Číne nakazilo iba 120.000 ľudí a 30 osôb zomrelo. AFP pripomína, že tieto údaje neodrážajú skutočný rozsah pandémie, keďže komunistická vláda v Pekingu v decembri zúžila definíciu úmrtí na koronavírus a zrušila aj povinné testovanie na covid.