Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V prvej posádke lunárnej misie po 50 rokoch je žena i Afroameričan

Na snímke zľava Jeremy Hansen, Victor Glover, Reid Wiseman a Christina Hammocková Kochová oslavujú po vymenovaní za členov posádky lode Orion, ktorá v rámci misie Artemis 2 preletí okolo Mesiaca na letisku Ellington v pondelok 3. apríla 2023 v americkom Houstone. Foto: TASR/AP

Na Mesiaci doposiaľ pristálo 12 ľudí a všetci boli muži bielej pleti, pripomenula agentúra AFP.

Washington 3. apríla (TASR) — Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v pondelok zverejnil mená štyroch astronautov, ktorí koncom roka 2024 v rámci misie Artemis 2 na palube v kapsuly Orion obletia Mesiac. Bude to prvá lunárna misia od ukončenia programu Apollo v roku 1972. Posádku tvoria traja Američania a jeden Kanaďan, informovala agentúra Reuters.

V posádke lunárnej misie je prvýkrát žena — Američanka Christina Kochová. Victor Glover zasa poletí k Mesiacu ako prvý astronaut tmavej pleti.

Na Mesiaci doposiaľ pristálo 12 ľudí a všetci boli muži bielej pleti, pripomenula agentúra AFP.

Posádku dopĺňa ešte Jeremy Hansen, plukovník Kráľovského kanadského letectva a prvý Kanaďan, ktorý absolvuje let k Mesiacu.

Veliteľom misie Artemis 2 je bývalý americký stíhací pilot Reid Wiseman.

Všetci traja americkí astronauti predtým pôsobili na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Hansen je v letoch do vesmíru nováčik.

NASA si do svojej prvej posádky Artemis vyberala zo 41 aktívnych astronautov. Kanada mala štyroch kandidátov.

Vybraní astronauti si podľa vlastných slov uvedomujú dôležitosť misie Artemis 2. "Je to ďalší krok na ceste, ktorá zavedie ľudstvo na Mars," povedal Victor Glover.

Misia Artemis 2 je naplánovaná na november 2024. Modul so štvorčlennou posádkou má obletieť Mesiac, ale ešte na ňom nepristane. Let bude trvať približne desať dní.

Ak tento let dopadne dobre, NASA chce približne do roku 2025 pristáť na Mesiaci s dvoma astronautmi.

Zámerom programu Artemis je obnovenie letov človeka na Mesiac. Na obežnej dráhe okolo Mesiaca by mala vzniknúť stanica Gateway a na jeho povrchu má byť vybudovaná základňa. Misia na Mesiaci môže vedcom pomôcť otestovať všetky technológie potrebné na ešte zložitejší projekt: vyslanie posádky na Mars.