Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V prvom kole prezidentských volieb v ČR zatiaľ vedie Andrej Babiš

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Po sčítaní vyše 80 percent hlasov by do druhého kola spolu s Babišom podľa predbežných výsledkov postúpil Petr Pavel.

Praha 14. januára (TASR) - Po sčítaní vyše 80 percent hlasov postupujú do druhého kola českých prezidentských volieb Andrej Babiš a Petr Pavel. TASR o tom informuje podľa predbežných výsledkov, ktoré zverejnila spravodajská televízia ČT24.

Podľa doteraz sčítaných výsledkov by vyhral druhé kolo volieb Babiš so ziskom takmer 37 percent hlasov. Za ním nasleduje zatiaľ Pavel s približne 33,5 percentami. Podľa politológov sa však ešte poriadne na prvých dvoch miestach môže zmeniť.

Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční o dva týždne, 27. a 28. januára.

Na treťom mieste je zatiaľ Danuše Nerudová s približne 13,7 percentami hlasov. Pavel Fischer, ktorý má zatiaľ 6,5 percenta hlasov, už avizoval, že v druhom kole podporí kandidáta, ktorý bude stáť proti Babišovi.

Na piatom mieste je zatiaľ Jaroslav Bašta, ktorý má približne 4,5 percenta. Marek Hilšer a Karel Diviš majú menej ako tri percentá hlasov. Okolo pol percenta zatiaľ získal Tomáš Zima.

Volebná účasť dosiahla zrejme okolo 67 percent, čo je viac ako v predchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2018, uvádza ČT 24.

Občania Českej republiky si mohli v piatok a v sobotu voliť v prvom kole volieb nového prezidenta alebo prezidentku. Volebné miestnosti sa zatvorili o 14.00 h. Svoj hlas mohlo odovzdať 8,3 milióna oprávnených voličov, o ktorých priazeň sa uchádzali ôsmi prezidentskí kandidáti.