Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

V prvom kole prezidentských volieb zvíťazil Prabowo Subianto

Indonézsky prezidentský kandidát Prabowo Subianto po odovzdaní svojho hlasu v Bojong Koneng, Indonézia, v stredu 14. februára 2024. Foto: TASR/AP

Vládou schválení anketári zozbierali náhodne vybranú vzorku hlasov z volebných miestností po celej krajine pre v minulosti spoľahlivé "rýchle sčítanie".

Jakarta 14. februára (TASR) - Víťazom prvého kola prezidentských volieb v Indonézii sa v stredu podľa predbežných výsledkov stal minister obrany Prabowo Subianto. Oficiálne výsledky sa očakávajú až v marci. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Vládou schválení anketári zozbierali náhodne vybranú vzorku hlasov z volebných miestností po celej krajine pre v minulosti spoľahlivé "rýchle sčítanie". Podľa neho 72-ročný Prabowo získal viac ako 55 percent voličských hlasov.

"Všetky sčítania, všetky prieskumy verejnej mienky ukázali čísla, podľa ktorých som zvíťazil už v prvom kole. Toto víťazstvo by malo byť víťazstvom pre všetkých Indonézanov," povedal Prabowo davu svojich priaznivcov v centre Jakarty. Jeho spolukandidátom na post viceprezidenta je Gibran Rakabuming Raka, syn súčasného prezidenta Joka Widoda.

Podľa predbežných výsledkov môže Prabowo získať nadpolovičnú väčšinu hlasov na úkor svojich súperov Aniesa Baswedana a Ganjara Pranowa, a vyhnúť sa tak druhému kolu volieb, ktoré by sa malo konať v júni.

Na získanie prezidentskej funkcie musí získať viac ako 50 percent všetkých hlasov a aspoň pätinu hlasov vo viac ako polovici z 38 indoinézskych provincií.

Prabowo vyhlásil, že si počká na oficiálne výsledky. "Verím, že indonézska demokracia funguje dobre. Ľud určil, ľud rozhodol," povedal prezidentský kandidát svojim priaznivcom.