Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V. Prystajko pripúšťa obnovenie dopravného spojenia s Donbasom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nové vstupné a výstupné kontrolné stanovište by podľa slov šéfa ukrajinskej diplomacie mohlo vzniknúť v meste Zolote, kde Ukrajina už svoj kontrolný bod má.

Kyjev 16. decembra (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Vadym Prystajko nevylučuje obnovenie železničného spojenia s časťami Donbasu, ktoré sa nachádzajú pod kontrolou proruských separatistov. Prystajko to uviedol v rozhovore, ktorý v pondelok zverejnila agentúra UNIAN.

"Nevylučujem obnovenie osobnej alebo nákladnej dopravy. Máme už pozitívne skúsenosti, ako napríklad vstupné a výstupné kontrolné stanovište v obci Čonhar (administratívna hraničná línia medzi Ruskom kontrolovaným Krymom a zvyškom Ukrajiny). Urobilo sa tam veľa práce a kontrolné stanovište dosahuje najvyššie štandardy. Môžeme túto skúsenosť znásobiť vytvorením nových kontrolných stanovíšť," vyhlásil Prystajko.

Nové vstupné a výstupné kontrolné stanovište by podľa slov šéfa ukrajinskej diplomacie mohlo vzniknúť v meste Zolote, kde Ukrajina už svoj kontrolný bod má.

Lídri krajín tzv. normandskej štvorky (Ukrajina, Rusko, Francúzsko, Nemecko) 9. decembra na summite v Paríži podporili dohodu o novej delimitácii kontrolných stanovíšť tak, aby odrážala predovšetkým humanitárne potreby miestneho obyvateľstva. Predmetná dohoda bola dosiahnutá v rámci tzv. trilaterálnej kontaktnej skupiny, ktorá sa skladá z predstaviteľov Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).