Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku hlásia ďalších nakazených a úmrtie, Kurz ďakoval občanom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spomedzi nakazených pripadá 328 na spolkovú krajinu Tirolsko.

Viedeň 17. marca (TASR) - Počet potvrdených prípadov nakazenia novým druhom koronavírusu v Rakúsku v utorok popoludní stúpol na 1332, zatiaľ čo z Viedne hlásili možnú štvrtú rakúsku obeť koronavírusovej pandémie. Tlačová agentúra APA o tom informovala s odvolaním sa na údaje z ministerstva zdravotníctva a iných oficiálnych zdrojov.

Spomedzi uvedeného počtu infikovaných, predstavujúceho stav o 15.00 h, sa deväť medzičasom vyliečilo. Úmrtia jednoznačne súvisiace s koronavírusom SARS-CoV-2 sú v Rakúsku oficiálne naďalej tri. Možnou štvrtou obeťou je 48-ročná žena, ktorá zomrela v domácej karanténe vo Viedni ešte v noci na nedeľu, výsledok pitvy však zatiaľ nie je dostupný a nie je jasné, či pacientka netrpela aj inými zdravotnými ťažkosťami.

Spomedzi nakazených pripadá 328 na spolkovú krajinu Tirolsko. Ďalších 248 evidujú v Hornom Rakúsku, 216 v Dolnom Rakúsku, 171 v Štajersku, 166 v hlavnom meste Viedeň, 99 vo Vorarlbersku, 66 v Salzbursku, 27 v Korutánsku a 11 v Burgenlande.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz sa v utorok poďakoval občanom za ich podporu pri zvládaní koronavírusovej krízy a vyzval ich, aby vydržali. Nepriamo pritom kritizoval niektoré rozhodovacie orgány za počiatočný odpor voči prísnym opatreniam vlády s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu.

"Dnes som rád, že sme ako jedna z prvých krajín Európy prijali tieto rozhodnutia, a som nekonečne vďačný obyvateľom, že sa na týchto opatreniach tak dôsledne a zodpovedne spolupodieľajú," vyjadril sa Kurz a dodal, že Rakúšania tak "zachraňujú mnoho životov".

Podľa kancelára bola v Rakúsku napríklad obmedzená prevádzka škôl o 95 percent, zatiaľ čo v osobnej železničnej doprave ide o 70-percentnú redukciu. Automobilová doprava je takisto obmedzená na nevyhnutné minimum.

Na viaceré oblasti Rakúska, ktoré sú novým koronavírusom obzvlášť zasiahnuté, uvalili dvojtýždňovú karanténu. Opozičné strany medzitým ostro kritizujú rozhodnutie spolkovej vlády využiť na sledovanie pohybu občanov údaje získané od prevádzkovateľa mobilnej siete A1. Podľa Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) takýto krok predstavuje "mohutný zásah do základných práv", informovala APA.