Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku koaliční Zelení žiadajú výmenu kancelára Kurza

Na archívnej snímke rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Foto: TASR/AP

Šéf Zelených Werner Kogler označil obvinenia z úplatkárstva a sprenevery voči kancelárovi za veľmi závažné, v dôsledku čoho je - ako uviedol - ohrozená Kurzova schopnosť vykonávať funkciu.

Viedeň 8. októbra (TASR) - Po výzvach rakúskej opozície na odstúpenie kancelára Sebastiana Kurza vyzvali v piatok na výmenu šéfa vlády aj koaliční Zelení. Pokračovanie súčasnej koalície je podľa šéfky poslaneckého klubu Zelených Sigrid Maurerovej možné len vtedy, ak dôjde k výmene kancelára, vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie Kurza pre podozrenia z korupcie, píše agentúra DPA.

"Je celkom jasné, že takáto osoba už nie je schopná zastávať úrad (kancelára)," uviedla Maurerová na margo Sebastiana Kurza.

Vyzvala preto Kurzovu Rakúsku ľudovú stranu (ÖVP), aby na post šéfa vlády nominovala iného politika s bezúhonnou reputáciou.

Šéf Zelených Werner Kogler označil obvinenia z úplatkárstva a sprenevery voči kancelárovi za veľmi závažné, v dôsledku čoho je - ako uviedol - ohrozená Kurzova schopnosť vykonávať funkciu.

Zelení sa v piatok stretli s opozičnými stranami s cieľom nájsť riešenie aktuálnej vládnej krízy. Budúci utorok sa ohľadom vyšetrovania Kurza a jemu blízkych ľudí uskutoční mimoriadne zasadnutie rakúskeho parlamentu.

Ak kancelár neodstúpi, opozičné strany avizovali, že podajú spoločný návrh na vyslovenie nedôvery vláde. Na štvrtok a piatok boli naplánované stretnutia všetkých predsedov parlamentných strán s prezidentom Alexandrom Van der Bellenom.

Šéf krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl v piatok povedal, že je pripravený rokovať s inými stranami o ďalšom postupe. Ako píše DPA, jeho strana má v parlamente 30 zo 183 mandátov, čo znamená, že by bola potrebná pri formovaní prípadnej väčšiny bez ÖVP. Kickl dodal, že FPÖ je otvorená i možnosti predčasných volieb.

Rakúska protikorupčná prokuratúra (WKStA) v stredu oznámila, že vyšetruje Kurza, ako aj deväť ďalších osôb a tri združenia. Preveruje podozrenia, že od apríla 2016 boli peniaze rezortu financií využité na zaplatenie prieskumov verejnej mienky v prospech Kurza, ktorý bol v tom čase ministrom zahraničných vecí.