Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku protestovalo proti opatreniam 40.000 ľudí

Ľudia zapaľujú svetlice počas protestu proti sprísneniu pandemických opatrení vo Viedni v sobotu 20. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Demonštranti svojím pochodom narušili dopravu v celom centre Viedne a zatknutých bolo takmer desať osôb, za porušenie protipandemických opatrení a zákazu nacistických symbolov.

Viedeň 21. novembra (TASR) - V Rakúsku vyšlo v sobotu do ulíc na protest proti prísnym pandemickým opatreniam približne 40.000 ľudí, zatknutých bolo takmer desať osôb. Tisíce protestujúcich pochodovali aj v chorvátskom Záhrebe a v Holandsku a okolo tisíc ľudí tiež v dánskej metropole Kodaň. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a Reuters.

Európa zápasí s novou vlnou nákazy koronavírusom a niekoľko krajín sprísnilo opatrenia proti jeho šíreniu, napríklad Rakúsko v piatok oznámilo plošný lockdown - najdrastickejší v západnej Európe za celé mesiace.

V centre Viedne blízko sídla rakúskeho prezidenta sa v sobotu zhromaždili desaťtisíce ľudí, ktorí reagovali na výzvu krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Niesli pútače odsudzujúce "covidovú diktatúru" a "rozdeľovanie spoločnosti" na zaočkovaných a nezaočkovaných.
Ľudia zapaľujú svetlice počas protestu proti sprísneniu pandemických opatrení vo Viedni v sobotu 20. novembra 2021.
Foto: TASR/AP

Demonštranti svojím pochodom narušili dopravu v celom centre Viedne a zatknutých bolo takmer desať osôb, za porušenie protipandemických opatrení a zákazu nacistických symbolov. Niektorí účastníci hádzali na policajtov fľaše.

"Nie je normálne, že vláda nám upiera naše práva," povedala 42-ročná učiteľka Katarina Gierscherová, ktorá na toto zhromaždenie cestovala šesť hodín.

Niektorí protestujúci mali na oblečení žltú hviezdu so slovom "nezaočkovaný" a mala pripomínať Dávidovu hviezdu, ktorú boli Židia nútení nosiť v druhej svetovej vojne počas nacistickej éry.
Policajti stoja v kruhu počas protestu proti sprísneniu pandemických opatrení vo Viedni v sobotu 20. novembra 2021.
Foto: TASR/AP

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer nad tým vyjadril hnev a vo vyhlásení napísal, že je to "urážka miliónov obetí nacistickej diktatúry a ich rodín".

Od pondelka nebude môcť 8,9 milióna Rakúšanov, zaočkovaných aj nezaočkovaných, odpustiť dom: povolenú budú mať len cestu do práce, obchodu s nevyhnutným tovarom a za pohybom. Obmedzenia budú trvať 20 dní s tým, že po desiatich dňoch sa situácia zhodnotí.

Od 1. februára budúceho roka bude v Rakúsku navyše pre všetkých obyvateľov povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Pôjde o prvý štát, ktorý nariadi celej svojej populácii, aby sa dala zaočkovať.

V Dánsku protestovalo asi tisíc ľudí proti plánom vlády znovu zaviesť covidpasy pre štátnych zamestnancov, ktorí chodia na pracoviská. "Slobodu Dánsku!" skandovali niektorí pochodujúci na zhromaždení, ktoré zorganizovala radikálna skupina Muži v čiernom. Tá je presvedčená, že covid je len "podvod".