Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku rozbili medzinárodný gang prevádzačov a zatkli 205 osôb

Ilustračná foto. Foto: TASR/DPA

Členom skupiny vyšetrovatelia pripisujú aj januárovú streľbu na rakúskych vojakov na hraniciach s Maďarskom i nález dvoch udusených migrantov vo vozidle v októbri 2021.

Viedeň 12. mája (TASR) - Polícia rozložila medzinárodnú prevádzačskú organizáciu, ktorá pomohla prekročiť maďarsko-rakúske hranice viac ako 36.100 migrantom. Úrady zatkli v Rakúsku, ČR, SR a Rumunsku celkovo 205 osôb. TASR správu prevzala vo štvrtok z rakúskej agentúry APA.

Členom skupiny vyšetrovatelia pripisujú aj januárovú streľbu na rakúskych vojakov na hraniciach s Maďarskom i nález dvoch udusených migrantov vo vozidle v októbri 2021.

Rakúsky minister vnútra Gerhard Karner zadržanie členov gangu označil za "jeden z najväčších úspechov v boji proti prevádzačskej mafii za posledné roky". "Ľudský život pre tieto bandy nemá žiadnu hodnotu, ide o zisk, chamtivosť a brutálne mafiánske metódy," povedal. Úrady budú podľa neho aj naďalej pokračovať v boji proti prevádzačom a používať pri tom všetky dostupné prostriedky.

Šéfom organizácie bol rumunský občan Nicu Gavril O., ktorý v novembri 2020 ušiel z väzenia v rakúskom meste Sankt Pölten. Celkovo bolo zaistených 80 vozidiel. Pašeráci ľudí zarobili svojou nelegálnou činnosťou okolo 152 miliónov eur.

Policajné riaditeľstvo v spolkovej krajine Burgenland od začiatku minulého roka zaznamenalo nárast počtu pokusov o pašovanie migrantov cez hraničné priechody alebo zelenú hranicu, uskutočňované prevažne pomocou menších dodávok. Kriminalisti na základe vyšetrovania usudzujú, že za všetky tieto prípady je zodpovedná tá istá organizácia.