Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku sa skončil varovný štrajk železničiarov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Štrajk rakúskych železničiarov sa skončil o polnoci z pondelka na utorok. Dopravcovia už vopred upozornili na možné problémy najmä v mestských aglomeráciách.

Viedeň 29. novembra (TASR) - Osobnú i nákladnú vlakovú dopravu obnovia v utorok v Rakúsku po ukončení varovného štrajku tamojších železničiarov. Štátna železničná spoločnosť ÖBB upozornila, že napriek obnoveniu dopravy môže ojedinele dôjsť k obmedzeniam, meškaniam alebo výpadkom spojov, informuje TASR na základe správy agentúry APA.

Štrajk rakúskych železničiarov sa skončil o polnoci z pondelka na utorok. Dopravcovia už vopred upozornili na možné problémy najmä v mestských aglomeráciách. Na vjazdoch do miest sa v pondelok ráno tvorili väčšie zápchy než zvyčajne, no obavy z dopravného chaosu sa nepotvrdili.

V Rakúsku podľa ÖBB obvykle denne premáva približne 8000 osobných a nákladných vlakov rôznych dopravcov. Každý deň v krajine prepravia približne milión cestujúcich.

Celodenný varovaný štrajk prišiel po tom, ako cez víkend neuspelo v poradí piate kolo rozhovorov o kolektívnej zmluve pre zhruba 50.000 zamestnancov približne 65 železničných dopravcov. Vzhľadom na 11-percentnú infláciu žiadajú pracovníci zvýšenie miezd v priemere o 12 percent, zamestnávatelia im ponúkajú 8,4 percenta.