Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku sa vykoľajil vlak, na príčine bol zosuv pôdy, 11 zranených

ILustračné foto Foto: TASR

Celkovo päť vozňov rýchlika, prichádzajúceho rýchlosťou okolo 140 kilometrov za hodinu smerom od Salzburgu sa vykoľajilo po tom, čo prešlo cez masy bahna a kamenia na trati.

Graz 18. júna (TASR) - Jedenásť zranených a značné materiálne škody je bilancia železničnej nehody, ku ktorej došlo v nedeľu večer v rakúskej spolkovej krajine Štajersko.

Celkove päť vozňov rýchlika, prichádzajúceho rýchlosťou okolo 140 kilometrov za hodinu smerom od Salzburgu, sa tu vykoľajilo po tom, čo prešlo cez masy bahna a kamenia na trati. K zosuvu došlo v oblasti St. Lorenzenu, v hornoštajerskom okrese Liezen, po intenzívnych dažďových zrážkach, napísala dnes agentúra APA.

Vagóny, v ktorých cestovalo okolo 200 pasažierov, sa však neprevrátili.

Z desiatich zranených prevezených do nemocnice prepustili do domáceho liečenia štyroch. Ostávajúci zostávajú v starostlivosti nemocničného personálu v Rottenmanne a Kalwangu.

Pre nezranených pasažierov, ktorých hasiči prepravili na najbližšiu cestnú komunikáciu, pripravili Rakúske spolkové železnice (ÖBB) náhradnú autobusovú prepravu.

S vyzdvihovaním vykoľajených vagónov sa za pomoci ťažkej techniky začalo až dnes predpoludním. Dovtedy sa čakalo na príchod žeriavu s nosnosťou 160 ton a pracovalo sa na odstraňovaní nánosov z trate.

ÖBB rátajú s obnovením prevádzky na inkriminovanom úseku trate ešte dnes večer po 19.00 h, avšak iba na jednej koľaji.

Materiálne škody sa odhadujú na stovky miliónov eur, čo však nemusí byť konečný odhad.