Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku za propagáciu teroristickej organizácie budú súdiť mladíka

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mal tiež pripravovať teroristický útok na hlavnej vlakovej stanici vo Viedni v septembri 2023, ale dostal strach a čin nevykonal.

Viedeň 8. apríla (TASR) - Budúci štvrtok sa uskutoční súdny proces so 17-ročným mladíkom pre propagáciu radikálnej teroristickej organizácie. Mal tiež pripravovať teroristický útok na hlavnej vlakovej stanici vo Viedni v septembri 2023, ale dostal strach a čin nevykonal. TASR informuje na základe správy agentúry APA.

Útočníkov obhajca povedal: "...prevezme zodpovednosť a prizná sa k obvineniu." Mladík chcel útok spáchať v mene Islamského štátu (ISIS), ale na súde bude čeliť obvineniu zo šírenia propagandistických materiálov radikálnej teroristickej organizácie. Pokus o teroristický útok do obžaloby nie je zahrnutý, pretože prokuratúra uznala, že sa o útok nepokúsil.

Na šírenie materiálov používal rôzne sociálne médiá. Aj plánovaný útok vopred oznámil v skupine na sociálnej sieti Telegram, v ktorej sa nachádzalo 28 príslušníkov ISIS. Pridal aj svoju fotku s rukavicami, maskujúcim oblečením a zakúpeným bojovým nožom.

Počas výsluchu sa priznal k plánovaniu útoku, pôvodne si chcel kúpiť strelnú zbraň, ale nemal na ňu dosť peňazí. Jeho čin mal byť nábožensky motivovaný.

Podľa odborného posudku psychiatra má 17-ročný mladík poruchu prispôsobovania a kombinovanú vývinovú poruchu. Súdny znalec pracujúci na prípade uvádza, že bol poznačený šikanou, traumou zo skorého úmrtia matky a iných faktorov. Preto odporúča cielené profesionálne opatrenia a umiestnenie chlapca po prepustení do sociálno-výchovného spoločného bytu s intenzívnou multi-profesionálnou podporou, povinnou probáciou, psychoterapiou a účasťou na deradikalizačnom programe.