Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V rámci EÚ začína fungovať sieť zdravotných laboratórií DURABLE

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Sieť laboratórií s názvom DURABLE je financovaná sumou 25 miliónov eur cez programu EU4Health.

Brusel 1. februára (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu upozornila, že Úrad pre pohotovosť a odozvu v zdravotníctve (HERA) vytvára sieť laboratórií, ktoré začínajú svoju činnosť od 1. februára. Informuje o tom spravodajca TASR.

Vytvorenie siete DURABLE je dôležitým krokom v práci HERA, aby bola Európa lepšie pripravená na pandémie a rozsiahle zdravotné hrozby.

Sieť laboratórií s názvom DURABLE je financovaná sumou 25 miliónov eur cez programu EU4Health. Poskytne rýchle vedecké informácie pri príprave na cezhraničné zdravotné hrozby pre EÚ, reakcií na ne a hodnotení vplyvu medicínskych protiopatrení.

Sieť DURABLE bude koordinovať Pasteurov inštitút v Paríži a bude zahŕňať osemnásť špičkových laboratórií v rámci celej EÚ. Prispeje ku komplexnému a efektívnemu testovaniu, identifikácii a vylepšenej charakterizácii patogénov, ktoré budú slúžiť na určenie, vývoj a nákup vhodných lekárskych protiopatrení.

DURABLE doplní existujúce siete laboratórií, vrátane sietí Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v správe pre médiá uviedla, že voči zdravotným hrozbám je nevyhnutné rýchlo konať, aby sa znížili riziká šírenia chorôb a chránili tak občania EÚ.

Sieť DURABLE bude podporovať aj výmenu údajov a informovanie o rozhodovaní pri zdravotných krízach na globálnej úrovni.