Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemci v rámci vyšetrovania ruského podnikateľa prezreli pobočky banky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Frankfurtský prokurátor Georg Ungefuk uviedol, že banka UBS nie je predmetom vyšetrovania. Cieľom razií bolo nájsť dôkazy o praní špinavých peňazí oligarchom.

Berlín 8. novembra (TASR) - Nemecká polícia vykonala v utorok razie v dvoch pobočkách švajčiarskej banky UBS v Nemecku pre podozrenie z prania špinavých peňazí nemenovaným ruským podnikateľom. TASR o to m informuje podľa správy agentúry AP odvolávajúca sa na správy nemeckých úradov a médií.

Frankfurtský prokurátor Georg Ungefuk totožnosť podnikateľa nezverejnil. Uviedol však, že razie sú súčasťou vyšetrovania, v rámci ktorého už v septembri v Nemecku prehľadali luxusnú jachtu a dve desiatky nehnuteľností. Viaceré nemecké média informovali, že ide o Ališera Usmanova, na ktorého uvalila po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sankcie Európska únia.

Ungefuk uviedol, že banka UBS nie je predmetom vyšetrovania. Cieľom razií bolo nájsť dôkazy o praní špinavých peňazí oligarchom. Podľa hovorcu banky išlo o pobočky vo Frankfurte nad Mohanom a v Mníchove, uviedla agentúra DPA.

Podnikateľ s blízkymi väzbami na ruského prezidenta Vladimira Putina je podozrivý, že viacerými miliónovými finančnými transakciami v rokoch 2017-2022 chcel znejasniť pôvod svojich peňazí. Hovorca oligarchu obvinenia kategoricky odmietol, pričom ich označil za nepodložené, nepravdivé a hanlivé.

Usmanov (69) je jedným z najbohatších ľudí v Rusku; časopis Forbes odhaduje jeho čisté imanie na 11,5 miliardy dolárov. Nemecko ho okrem porušení sankčného režimu podozrieva aj z prania špinavých peňazí a daňových únikov za viac ako 500 miliónov eur.

Podľa zákona mal priznať svoj majetok v Nemecku, čo však neurobil. Samotný Usmanov odmieta, že v Nemecku vlastní množstvo aktív vrátane jachty, či umeleckých diel a nehnuteľností. Podľa jeho slov sú napísané na fondy a nadácie, ktoré osobne neovláda.

Nemeckí vyšetrovatelia prehľadali v septembri jachtu a viacero ďalších nehnuteľností vrátane luxusnej vily pri bavorskom jazere Tegernsee.