Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Řeži pri Prahe namerali najvyššiu júnovú teplotu, až 39 stupňov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na niektorých miestach v Českej republike zažili ľudia zo soboty na nedeľu aj tohtoročnú prvú tropickú noc, keď teploty neklesli pod 20 stupňov Celzia.

Praha 19. júna (TASR) - V nedeľu vládla v rámci ČR, hlavne v Čechách, extrémna horúčava a namerané teplotné maximum nakoniec prekonalo aj doterajší mesačný rekord pre jún, ktorý bol pred troma rokmi 38,9 stupňa Celzia - nové júnové maximum z osady Řež pri Prahe je ešte o desatinu stupňa vyššie, teda 39 stupňov. Informoval o tom portál spravodajskej televízie ČT24.

Na niektorých miestach v Českej republike zažili ľudia zo soboty na nedeľu aj tohtoročnú prvú tropickú noc, keď teploty neklesli pod 20 stupňov Celzia.

V pondelok majú na väčšinu územia Česka doraziť búrky, silnejšie by mali byť vo východnej polovici republiky a môže ich sprevádzať krupobitie, prívalový dážď a silný nárazový vietor, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Júnový rekord prekonalo desať staníc merajúcich teplotu aspoň 30 rokov a na 60 staniciach prepisovali rekord pre 19. jún. Nové maximum pre tento deň hlásila aj najstaršia stanica v krajine, teda pražské Klementinum. Teplomer tam ukázal 36,9 stupňa Celzia, doterajší rekord z roku 2013 bol 34,4 stupňa Celzia, teda o 2,5 stupňa nižší. V Klementine v centre Prahy sledujú počasie nepretržite od roku 1775.

Česko zažilo mimoriadne horúci víkend. Sobota bola prvým takzvaným supertropickým dňom tohto roka, keď teplota na niekoľkých miestach presiahla 35 stupňov, informoval portál ČT24.

Vedci varujú, že zmena klímy bude ďalej spôsobovať vlny intenzívnych horúčav a budú častejšie, závažnejšie, dlhšie a budú prichádzať skôr počas roka.

Búrky, ktoré prídu v pondelok po extrémne horúcom víkende, nastanú najmä odpoludnia a večer - nebezpečnejšie môžu byť na pomedzí Čiech a Moravy a na východe ČR.

Vzhľadom na suché a veľmi teplé počasie platí aj výstraha pred vznikom a šírením požiarov, ale riziko sa v pondelok zníži, keďže od západu sa bude cez územie ČR pohybovať studený front.