Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rieka Ganga vyplavila desiatky mŕtvych tiel, zrejme obete pandémie

Archívny záber na časť rieky Ganga. Foto: archív Jozefa Banáša

Niektoré miestne médiá informovali, že môže ísť až o 100 mŕtvol, ktoré mohli byť v rieke aj niekoľko dní.

Naí Dillí 10. mája (TASR) - Desiatky mŕtvol, o ktorých sa predpokladá, že ide o obete spojené s ochorením COVID-19, vyplavilo na brehy rieky Ganga na severe Indie. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Pandémia sa v Indii rýchlo rozšírila do rozsiahlych vidieckych oblastí, čo spôsobilo nápor na miestne zdravotnícke zariadenia, ako aj krematória a cintoríny.

Miestny predstaviteľ uviedol, že v okrese Buxar neďaleko hraníc medzi Bihárom s Uttarpradéšom, dvoma najchudobnejšími štátmi Indie, vyplavilo na breh približne 40 tiel. "Nariadili sme príslušným úradom, aby telá pochovali alebo spopolnili," dodal pre agentúru AFP.

Niektoré miestne médiá informovali, že môže ísť až o 100 mŕtvol, ktoré mohli byť v rieke aj niekoľko dní.

Miestni obyvatelia pre AFP uviedli, že sú presvedčení, že telá boli vyhodené do rieky, pretože krematória nezvládajú nápor mŕtvych alebo si príbuzní obetí nemohli dovoliť drevo a spopolniť ich na tzv. pohrebných hraniciach.

Podľa oficiálnych štatistík v Indii v súčasnosti v súvislosti s pandémiou koronavírusu denne zomiera zhruba 4000 ľudí a celkovo krajina zaznamenala takmer 250.000 úmrtí. Avšak mnoho odborníkov tvrdí, že skutočný denný počet úmrtí môže byť niekoľkonásobne vyšší.