Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V roku 2019 zavraždili v Chorvátsku 13 žien

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Aj keď počet obetí mužského pohlavia vzrástol, počet obetí ženského pohlavia sa nepomerne zvýšil.

Záhreb 9. apríla (TASR) - V roku 2019 zavraždili v Chorvátsku 13 žien, z toho desať obetí bolo zabitých mužmi, ktorí im boli blízki. Vo väčšine analyzovaných prípadov domáceho násilia bolo spúšťačom vraždy okrem iného aj rozhodnutie manželky opustiť manžela. Informovala o tom vo štvrtok chorvátska tlačová agentúra HINA.

Podľa správy ombudsmanky pre rodovú rovnosť za rok 2019 príslušné orgány príliš často nedokázali rozpoznať spúšťač násilia, čo malo za následok pomalú alebo nedostatočnú reakciu, ktorá viedla k zvýšenému riziku zabitia žien.

Analýza údajov ministerstva vnútra ukázala, že sa taktiež zvýšil počet trestných činov v rodinách a medzi osobami v blízkych vzťahoch. Vyskytlo sa takmer 4500 takýchto trestných činov, čo je o 28 percent viac v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Aj keď počet obetí mužského pohlavia vzrástol, počet obetí ženského pohlavia sa nepomerne zvýšil. Z celkového počtu obetí násilia bolo 78 percent žien a 22 percent mužov. Počet obetí ženského pohlavia v roku 2019 medziročne vzrástol o 29 percent a počet obetí mužov vzrástol o 19 percent.

Ombudsmanka dodala, že v posledných rokoch sa taktiež zvýšil počet sťažností na sexuálne obťažovanie na pracovisku.