Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V roku 2020 zabili nášľapné míny najviac ľudí v Sýrii

Ilustračné foto. Foto: TASR

V správe sa uvádza, že míny a zvyšky nevybuchnutej munície v roku 2020 zranili alebo zabili celosvetovo 7073 osôb. V roku 2019 tieto zbrane zabili 5853 ľudí.

Ženeva 10. novembra (TASR) - Sýria vlani zaznamenala najvyšší počet obetí nášľapných mín a zvyškov nevybuchnutej munície, čím prekonala Afganistan. Uvádza sa to vo výročnej správe, ktorú v stredu zverejnila Medzinárodná kampaň za zákaz nášľapných mín (ICBL), informovala agentúra AFP.

Nášľapné míny v minulom roku v Sýrii zabili alebo zranili 2729 ľudí. Krajina má najvyšší počet obetí nášľapných mín vôbec po prvý raz od roku 1999, keď ICBL začala túto štatistiku viesť.

V rokoch 2005 až 2007 bolo najviac úmrtí spôsobených týmito zbraňami v Kolumbii a Afganistan v týchto štatistikách dominoval až do minulého roka.

V správe sa uvádza, že míny a zvyšky nevybuchnutej munície v roku 2020 zranili alebo zabili celosvetovo 7073 osôb. V roku 2019 tieto zbrane zabili 5853 ľudí.

"Ak máme dosiahnuť svet zbavený mín, štáty musia zdvojnásobiť svoje úsilie smerom k rýchlej implementácii svojich záväzkov a oveľa efektívnejšej distribúcii zdrojov medzi všetky postihnuté štáty a územia," uviedla v správe aktivistka ICBL Marion Loddová.

Dohovor o zákaze protipechotných mín z roku 1997, tzv. ottawskú dohodu, ratifikovalo 164 štátov. Dokument zaväzuje signatárske krajiny k ukončeniu výroby a vývoja protipechotných mín a aj k zničeniu všetkých ich zásob. Štáty si môžu ponechať len obmedzené množstvo mín na účely výcviku detekcie a odstraňovania protipechotných mín.