Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

V Rumunsku otvorili výcvikové stredisko pre ukrajinských pilotov

Stíhacie lietadlo F16 štartuje z leteckej základne Schleswig-Jagel v nemeckom Jageli v pondelok 12. júna 2023 počas cvičenia Air Defender 2023. Foto: TASR/AP

Výcvikové centrum sa nachádza na leteckej základni Borcea 150 kilometrov východne od Bukurešti.

Bukurešť 13. novembra (TASR) - Rumunský minister obrany Angel Tilvar a šéfka holandského rezortu obrany Kajsa Ollongrenová v pondelok v Rumunsku otvorili výcvikové stredisko pre ukrajinských pilotov stíhačiek F-16 americkej výroby. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Výcvikové centrum sa nachádza na leteckej základni Borcea 150 kilometrov východne od Bukurešti. Holandsko pre potreby výcvikového programu vyčlenilo 12 až 18 stíhačiek F-16. Na výcviku sa zúčastňujú aj rumunskí piloti.

Prvých päť stíhačiek z Holandska určených na výcvik dorazilo do Rumunska minulý týždeň. Výcvik pilotov by mal trvať najmenej šesť mesiacov. Zatiaľ nie je jasné, kedy bude ukrajinská armáda schopná nasadiť tieto lietadlá do bojov.

Rumunsko v súčasnosti vlastní 17 stíhačiek F-16, ktoré odkúpilo od Portugalska a čaká ich modernizácia. Bukurešť kúpila aj ďalších 32 použitých stíhačiek F-16 od Nórska. Prvých osem by malo Oslo doručiť ešte ten rok, povedal Tilvar.