Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V Rumunsku vypočúvali ako podozrivého ministra financií Valcova

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia oznámili, že sa nezákonné aktivity mali týkať verejných objednávok v čase, keď šéf rezortu financií balkánskej krajiny pôsobil ešte na čele radnice v meste Slatina.

Bukurešť 13. marca (TASR) - Rumunského ministra financií Dariusa Bogdana Valcova (37) dnes na protikorupčnom úrade DNA vypočúvali ako podozrivého zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Informáciu priniesla tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

Vyšetrovatelia oznámili, že sa nezákonné aktivity mali týkať verejných objednávok v čase, keď šéf rezortu financií balkánskej krajiny pôsobil ešte na čele radnice v meste Slatina - metropole juhorumunskej župy Olt.

Podľa prokuratúry vyšetrovanie ukázalo, že Valcov dosiahol v príslušnej mestskej komisii zmenu pravidiel súťaže tak, aby udelila zákazku nemenovanému podnikateľovi, za čo mal od neho v rokoch 2010-13 dostať rôznymi formami celkovo približne dva milióny eur.

Valcov novinárom pri odchode z budovy DNA povedal, že nebol obvinený. Na ďalšie otázky však odmietol odpovedať.

Politik vládnej Sociálnodemokratíckej strany (PSD) riadil spomínané mesto počas dvoch volebných období v rokoch 2004-12. Následne sa stal senátorom. Riadenie rezortu financií mu zverili iba po decembrovej rekonštrukcii rumunského vládneho kabinetu.