Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

V Rumunsku zatkli muža podozrivého zo špionáže pre Rusko

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Reuters poznamenal, že ide o prvé zatknutie za špionáž pre Rusko v Rumunsku, kde sa koordinujú dodávky vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine od západných krajín.

Bukurešť 24. mája (TASR) — Rumunské Riaditeľstvo pre vyšetrovanie organizovaného zločinu a terorizmu (DIICOT) v piatok oznámilo, že začalo trestné stíhanie rumunského občana obvineného z vlastizrady a špionáže pre Rusko, ktorá trvala viac ako dva roky. Informovala o tom agentúra Reuters.

DIICOT v tlačovej správe uviedol, že podozrivý od roku 2022 robil zábery vojenských objektov Rumunska alebo NATO v okolí mesta Tulcea ležiaceho neďaleko hraníc s Ukrajinou. Podozrivý "zbieral informácie vojenského charakteru a fotografoval vojenskú techniku a pohyb personálu v pohraničnej oblasti s Ukrajinou". Zhromaždené materiály potom poslal diplomatom z ruského veľvyslanectva v Bukurešti.

Riaditeľstvo dodalo, že súd v Bukurešti súhlasil so zatknutím podozrivého na 30 dní do ukončenia vyšetrovania.

Ruské veľvyslanectvo v Bukurešti bezprostredne nereagovalo na e-mailovú žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie.

Reuters poznamenal, že ide o prvé zatknutie za špionáž pre Rusko v Rumunsku, kde sa koordinujú dodávky vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine od západných krajín.

Rumunsko, ktoré je členom NATO od roku 2004, má s Ukrajinou spoločnú 650-kilometrovú hranicu. Už viackrát sa stalo, že pri útokoch ruských síl na ukrajinské prístavy ležiace na druhom brehu rieky Dunaj dopadli na jeho územie fragmenty ruských dronov.