Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V ruskom zozname zahraničných agentov pribudli ďalšie organizácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Status zahraničného agenta dostalo aj viac ako 20 jednotlivcov.

Moskva 30. septembra (TASR) - Zoznam tzv. zahraničných agentov v Rusku sa rozšíril o projekt OVD-Info, ktorý monitoruje počty a postavenie zadržaných na politických akciách, ako aj web Mediazona.

Status zahraničného agenta dostalo aj viac ako 20 jednotlivcov. Je medzi nimi aj účastník projektu Pussy Riot Piotr Verzilov a šéfovia regionálnych štábov združenia Golos, ktoré v Rusku monitoruje dodržiavania zákona počas volieb. Informoval o tom v stredu spravodajský web Meduza.io.

V zozname zahraničných agentov figuruje aj Nižnonovgorodské centrum nemeckej a európskej kultúry, ako aj Centrum rodových štúdií z Ivanovskej oblasti.

Agentúra Interfax medzičasom vo štvrtok informovala, že z registra zahraničných agentov boli ministerstvom spravodlivosti vyradené subjekty založené ruským opozičným politikom Alexejom Navaľným. Ide o nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) a Fond na ochranu práv občanov (FZPG). Stalo sa tak v súvislosti s tým, že boli úradmi v Rusku vyhlásené za extrémistické organizácie, v dôsledku čoho boli zakázané a zlikvidované.

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Zákon o tzv. zahraničných agentoch z júla roku 2012 vyžaduje od ruských mimovládnych organizácií, ktoré prijímajú finančné prostriedky zo zahraničia a zapájajú sa do aktivít nejasne opísaných ako politické činnosti, aby sa zaregistrovali na ministerstve spravodlivosti ako "organizácie vykonávajúce funkcie zahraničných agentov". Zákon bol neskôr novelizovaný, čím sa rozšíril jeho rozsah pôsobnosti, pričom novela umožňuje stigmatizovať aj jednotlivcov ako zahraničných agentov. Zákon je tak možné uplatniť nielen proti organizáciám, ale selektívne aj proti jednotlivcom z radov občianskej spoločnosti, aktivistom politickej opozície či nezávislým novinárom.

Web Meduza.io pripomenul, že od 14. septembra koluje na internete petícia za zrušenie zákona o zahraničných agentoch. Jej inicátormi je 150 ruských médií, mimovládnych a dobročinných organizácií. Petíciu podpísalo už viac ako 140.000 ľudí. Krátko po jej spustení deklarovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí, že zákon o zahraničných agentoch nebude zrušený, "pretože Západ by potom nadobudol pocit beztrestnosti". Predsedníčka hornej komory ruského parlamentu, Rady federácie, Valentina Matvijenková vyhlásila, že tento zákon môže byť "len spresnený".