Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Rusku nariadili zablokovať prístup na sociálnu sieť LinkedIn

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Moskovský mestský súd 10. novembra zamietol odvolanie proti zákazu prevádzkovania siete LinkedIn na území Ruska.

Moskva 17. novembra (TASR) - Prevádzkovanie profesionálnej sociálnej siete LinkedIn na území Ruska sa končí. Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) dnes oznámila, že nariadila poskytovateľom komunikačných služieb zablokovať prístup na LinkedIn. Informovala o tom agentúra AP.

Moskovský mestský súd 10. novembra zamietol odvolanie proti zákazu prevádzkovania siete LinkedIn na území Ruska.

Súd nižšieho stupňa predtým rozhodol, že požiadavka Roskomnadzora zakázať prevádzkovanie tejto sociálnej siete v Rusku je oprávnená. LinkedIn totiž podľa súdu porušuje zákon o lokalizácii dát tým, že nespracúva osobné údaje ruských užívateľov na území Ruska.

Podľa Roskomnadzoru LinkedIn nepreniesol svoje servery do Ruska a navyše zhromažďuje a prenáša údaje o občanoch, ktorí nie sú užívateľmi LinkedIn, bez ich súhlasu. Vzhľadom na skutočnosť, že LinkedIn nemá v Rusku oficiálne zastúpenie, požiadal Roskomnadzor súd o vydanie rozhodnutia obmedzujúceho prístup k tejto sociálnej sieti.

Poradca ruského prezidenta pre oblasť Internetu German Klimenko pred časom pre denník Kommersant povedal, že "ak Roskomnadzor zvíťazí a zablokuje (LinkedIn), bude to signál pre spoločnosti, ktoré (osobné údaje Rusov) neukladajú na ruské servery. To sa týka aj Facebooku, Twitteru a všetkých zahraničných spoločností".

Podľa agentúry TASS by LinkedIn mohol byť prvou obeťou federálneho zákona o osobných údajoch, podľa ktorého sú internetové spoločnosti povinné presunúť všetky ruské údaje na servery nachádzajúce sa na území Ruskej federácie.