Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

V Rusku odhalili ďalšiu Stalinovu sochu

Na archívnej snímke z roku 1949 Josif V. Stalin. Foto: TASR

Iniciátorom projektu bola nadácia na ochranu ruského kultúrneho dedičstva Viťaz, ale podporili ju aj vedenie a zamestnanci továrne Mikron.

Moskva/Praha 16. augusta (TASR) — V Rusku v utorok slávnostne odhalili ďalšiu sochu sovietskeho diktátora Josifa Stalina. Nachádza sa pred hlavným vchodom do areálu továrne na výrobu policových regálov v meste Velikije Luki v Pskovskej oblasti ležiacej na severozápade európskej časti Ruskej federácie, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Iniciátorom projektu bola nadácia na ochranu ruského kultúrneho dedičstva Viťaz, ale podporili ju aj vedenie a zamestnanci továrne Mikron.

"Ľudia vyjadrili túžbu vidieť pamätník Josifa Stalina každý deň, keď prídu do práce," zhrnul zástupca generálneho riaditeľa Vladimir Paršikov.

Pôvodne mal byť tento Stalinov pamätník nainštalovaný v meste Volgograd, ale z dôvodu negatívneho postoja regionálnych orgánov sa tento zámer nezrealizoval. Zvažovali sa aj možnosti jeho inštalácie v Moskovskej oblasti či vo Voroneži, ale ani tam s tým úrady nesúhlasili.

Po troch rokoch hľadania vhodného miesta napokon sochu v utorok osadili v meste Velikije Luki, ktoré je známe aj ako "Malý Stalingrad" — na pamiatku prvého a strategicky dôležitého víťazstva v tzv. Veľkej vlasteneckej vojne.

Počas rokov Stalinovej vlády sa obeťami masových represií v Sovietskom zväze stali milióny ľudí. Po jeho smrti boli mnohí z prenasledovaných rehabilitovaní a objekty spojené so Stalinom, vrátane miest, premenované. Zbúrali sa vtedy aj pomníky venované Stalinovi.

V posledných rokoch však v mnohých ruských mestách znova osádzajú pomníky tomuto sovietskemu vodcovi a jeho busty. Len v tomto roku odhalili už dva takéto pamätníky.

Spravidla sú inštalované na súkromných pozemkoch, napríklad v areáloch sídiel krajských výborov komunistickej strany. Sú však aj na verejných miestach — napríklad vo Volgograde, bývalom Stalingrade, dodala RFE/RL.