Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vojenského cvičenia v Rusku sa zúčastňuje približne 150.000 vojakov

Ruskí vojaci, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ministerstvo obrany uvádza, že dôraz kladie na pozemné jednotky na juhozápade Ruska, kde pretrváva vážna hrozba terorizmu.

Moskva 17. júla (TASR) - V Rusku prebieha vojenské cvičenie, ktorého sa zúčastňuje približne 150.000 vojakov, 400 lietadiel a 100 námorných plavidiel. Cvičenie má preveriť vojenskú pripravenosť, najmä v oblasti Kaukazu, informovala v piatok agentúra DPA.

Manévre prebiehajú v západnom a južnom vojenskom okruhu. Zúčastňuje sa 400 lietadiel a 100 vojenských lodí v Baltskom a Kaspickom mori, rovnako ako aj námorná pechota Severnej a Tichooceánskej flotily. Ministerstvo obrany uvádza, že dôraz kladie na pozemné jednotky na juhozápade Ruska, kde pretrváva "vážna hrozba terorizmu".

"V súlade s rozhodnutím vrchného veliteľa ruských ozbrojených síl prebieha v južnom a západnom vojenskom okruhu mimoriadne (vojenské) cvičenie," uviedol podľa agentúry AFP minister obrany Sergej Šojgu.

Rusko v oblasti Kaukazu viedlo od 90. rokov minulého storočia dve vojny. V septembri sa na Kaukaze uskutoční cvičenie strategického velenia a štábu Kaukaz 2020.

Koncom júna námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexandr Gruško uviedol, že Moskva je pripravená na deeskaláciu vo vzťahoch s NATO v dôsledku čoho Kaukaz 2020 posunula hlbšie do územia Ruska.

"Ruské ozbrojené sily neplánujú tento rok žiadne väčšie cvičenia v blízkosti hraníc s členskými štátmi NATO," povedal.