Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Rusku pribudol rekordný počet nakazených, začalo sa celoštátne voľno

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na celom území Ruska okrem toho začali v sobotu platiť nové reštrikcie, konkrétne sedem dní plateného pracovního pokoja, ktoré minulý týždeň nariadil ruský prezident Vladimir Putin.

Moskva 30. októbra (TASR) - V Rusku za posledný deň pribudlo rekordných 40.251 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o vôbec najvyšší denný prírastok infikovaných od vypuknutia pandémie. Za posledných 24 hodín pribudlo v tejto krajine aj 1160 úmrtí súvisiacich s covidom, čo je len o tri menej ako predošlý deň, ktorý bol rekordný čo do počtu obetí. Najnovšie údaje zverejnilo ruské krízové centrum pre boj s koronavírusom.

Na celom území Ruska okrem toho začali v sobotu platiť nové reštrikcie, konkrétne sedem dní plateného pracovního pokoja, ktoré minulý týždeň nariadil ruský prezident Vladimir Putin. Pracovný pokoj potrvá na celom území Ruskej federácie do 7. novembra. Jeho zavedenie podnietili rekordné nárasty úmrtí aj nakazených.

V Moskve sa pracovné voľno začalo už vo štvrtok, pričom stanovené bolo na desať dní. Otvorené tam zostali len inštitúcie zabezpečujúce fungovanie infraštruktúry, podniky s nepretržitou prevádzkou, lekárne či obchody s potravinami. Agentúra AFP označila moskovské opatrenia za najprísnejšie v celej krajine.

Rusko sa po ukončení krátkeho lockdownu zo začiatku pandémie vyhýbalo zavedeniu celoštátnych reštrikcií, približuje AFP. Namiesto toho sa spoliehalo na vakcinačnú kampaň, v rámci ktorej ľuďom ponúkalo viacero vakcín domácej výroby vrátane Sputniku V. Napriek dostupnosti viacerých vakcín pre všetkých občanov je však zatiaľ plne zaočkovaných len približne 32,5 percenta Rusov, ktorí o očkovanie nejavia veľký záujem.

Od začiatku pandémie zaznamenali v Rusku už takmer 8,5 milióna nakazených a 237.380 úmrtí. Počet úmrtí je tam vôbec najvyšší spomedzi všetkých európskych krajín.

Najnovšie údaje zverejnené tamojším štatistickým úradom Rosstat pritom vykresľujú ešte omnoho temnejší obraz: podľa nich na komplikácie spôsobené koronavírusom zomrelo v Rusku zrejme už takmer 450.000 ľudí. Rosstat pritom v piatok uviedol, že len v septembri pravdepodobne zomrelo v Rusku v súvislosti s covidom 44.265 ľudí, čo je takmer dvojnásobok čísla, aké uvádza tamojšia vláda.