Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

V Rusku sa 9. mája neuskutočnia žiadne pochody Nesmrteľného pluku

Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred) počas pochodu Nesmrteľného pluku cez Červené námestie pri príležitosti 77. výročia osláv Dňa víťazstva nad hitlerovským Nemeckom v druhej svetovej vojne v Moskve 9. mája 2022. Foto: TASR/AP

Každoročne v Deň víťazstva v druhej svetovej vojne, ktoré sa v Rusku oslavuje 9. mája, pochodujú ulicami ruských miest ľudia nesúci fotografie svojich príbuzných.

Moskva/Londýn 18. apríla (TASR) - V Rusku sa tento rok počas mája neuskutočnia žiadne pouličné pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk v záujme zachovania pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny. S odvolaním sa na spolupredsedníčku ústredného štábu hnutia a poslankyňu Štátnej dumy Jelenu Cunajevovú o tom v utorok informovala britská stanica BBC.

Každoročne v Deň víťazstva v druhej svetovej vojne, ktoré sa v Rusku oslavuje 9. mája, pochodujú ulicami ruských miest ľudia nesúci fotografie svojich príbuzných - účastníkov Veľkej vlasteneckej vojny, odbojárov, väzňov koncentračných táborov, či preživších blokádu Leningradu.

Vlani, keď Rusko rozpútalo vojnu proti Ukrajine, sa akcia Nesmrteľný pluk v Moskve konala aj za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina.

Tento rok budú oslavy víťazstva v druhej svetovej vojne v Rusku obmedzené: napr. úrady dvoch oblastí hraničiacich s Ukrajinou nedávno oznámili zrušenie vojenských prehliadok obvyklých 9. mája. Podľa predbežných správ sa nebude konať ani vojenská prehliadka na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove.

"Nebude žiadna prehliadka, aby sme neprovokovali nepriateľa veľkým množstvom nahromadenej techniky a vojakov v centre Belgorodu," vysvetlil gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou.

Federácia nezávislých odborov Ruska (FNPR) neodporúčala organizovať ani prvomájové sprievody, a to z dôvodu "teroristického nebezpečenstva", dokonca ani v regiónoch vzdialených od miest tzv. špeciálnej vojenskej operácie - ako ruské úrady nazývajú vojnu Ruska proti Ukrajine.