Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Rusku sa konajú regionálne voľby

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin, archívne foto. Foto: TASR/AP

Poľa agentúry DPA sú voľby testom dominancie Jednotného Ruska; strany, ktorá je najviac spojená s prezidentom Vladimirom Putinom.

Moskva 13. septembra (TASR) - V ruských regiónov sa konajú v nedeľu voľby gubernátorov, poslancov miestnych parlamentov či zástupcov mestských rád, informovala agentúra AFP. Poznamenala, že predčasné hlasovanie sa začalo v piatok, hlavným volebným dňom je však nedeľa.

Podľa AFP sú voľby zatienené otravou ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ekonomickou krízou, ktorú vystupňovala pandémia nového koronavírusu, a masovými protestmi proti zadržiavaniu exgubernátora Chabarovského kraja na Ďalekom východe.

Poľa agentúry DPA sú voľby testom dominancie Jednotného Ruska; strany, ktorá je najviac spojená s prezidentom Vladimirom Putinom.

Navaľného tím už v piatok vyzval Rusov, aby hlasovali za kandidátov z ktorejkoľvek strany okrem Jednotného Ruska, ktoré v súčasnosti dominuje vo federálnom parlamente a v mnohých regionálnych administratívach.

DPA dodala, že Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nebude nezávisle monitorovať tieto voľby - rovnako ako nedávne referendum o zmenách v ústave, ktoré Putinovi umožní zostať v úrade ďalších 16 rokov.