Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Rusku sa začal súdny proces s kritikom Kremľa Kara-Murzom

Ruského opozičného aktivistu Vladimira Kara-Murzu sprevádzajú 8. februára 2023 na pojednávanie na súde v Moskve v Rusku. Foto: TASR/AP

Pôvodne bol vzatý do väzby na 15 dní za kladenie odporu polícii. Zároveň sa proti nemu začalo konanie za šírenie dezinformácií o ruskej armáde.

Moskva 13. marca (TASR) - Na súde v Moskve sa v pondelok začal za zatvorenými dverami súdny proces s väzneným opozičným politikom Vladimirom Kara-Murzom. Je obvinený z vlastizrady a hrozí mu 20 rokov väzenia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kara-Murza (41), ktorý má v Rusku štatút tzv. zahraničného agenta, je vo vyšetrovacej väzbe od apríla minulého roku.

Pôvodne bol vzatý do väzby na 15 dní za kladenie odporu polícii. Zároveň sa proti nemu začalo konanie za šírenie dezinformácií o ruskej armáde. Neskôr pribudli podozrenia z vlastizrady a z účasti na činnosti nežiaducej organizácie, ktorou je nadácia Otvorené Rusko.

Dôvodom obvinenia zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde bol Kara-Murzov prejav v Snemovni reprezentantov amerického štátu Arizona, v ktorom sa postavil proti vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

Kara-Murzov právny zástupca trvá na tom, že vyjadrenia jeho klienta "nepredstavovali žiadnu hrozbu pre krajinu".

Opozičný politik je laureátom medzinárodnej Ceny Václava Havla za ľudské práva za rok 2022. Bol tiež blízkym spolupracovníkom Borisa Nemcova, ktorý bol v roku 2015 zastrelený v centre Moskvy. V rokoch 2015 a 2017 Kara-Murza náhle ochorel, pričom ho podľa vlastných slov otrávila ruská tajná služba. V oboch prípadoch upadol počas ochorenia do kómy.