Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Rusku uhasili požiar terminálu na plyn blízko Petrohradu

Hasiči sa snažia uhasiť požiar terminálu na zemný plyn v ruskom prístave Usť-Luga na pobreží Baltského mora. Terminál sa nachádza neďaleko hraníc s Estónskom, približne 110 kilometrov západne od Petrohradu. Foto: TASR/AP

Kremeľ v pondelok z útoku na terminál obvinil Ukrajinu. Oficiálne informácie o rozsahu škôd po požiari doposiaľ neboli bezprostredne známe.

Petrohrad/Moskva 22. januára (TASR) - Požiar terminálu na skvapalnený zemný plyn (LNG) blízko Petrohradu, ktorý podľa ruskej vlády spôsobil ukrajinský dron, sa podarilo v pondelok po viac než jednom dni uhasiť, uviedli tamojšie úrady. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Terminál v ruskom prístave Usť-Luga na pobreží Baltského mora neďaleko hraníc s Estónskom patrí ruskej spoločnosti Novatek, ktorá je najväčším vývozcom LNG v krajine. O požiari informovali ruskí predstavitelia ešte v nedeľu.

Kremeľ v pondelok z útoku na terminál obvinil Ukrajinu. Oficiálne informácie o rozsahu škôd po požiari doposiaľ neboli bezprostredne známe.

O útoku ako prvé informovali ukrajinské médiá, pripomína DPA. Ruské ministerstvo obrany najprv len uviedlo, že nepriateľské drony boli v oblasti odrazené. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov priznal útok až v pondelok s tým, že Rusko podniká všetky nevyhnutné opatrenia "na ochranu proti takýmto teroristickým útokom".

Spoločnosť Novatek v tlačovom vyhlásení uviedla, že požiar vypukol v dôsledku "vonkajšieho vplyvu". Usť-Luga je jedným z najvýznamnejších ruských prístavov určených na vývoz zdrojov energie.

Ide o posledný zo série ukrajinských útokov, ktoré sa pravdepodobne zameriavajú na ruskú energetickú infraštruktúru. Minulý týždeň sa Kyjev prihlásil k dvom ďalším útokom vrátane jedného v Leningradskej oblasti, kde leží aj Usť-Luga.

Rusko aj Ukrajina používajú drony s výbušninami proti cieľom aj ďaleko za frontovými líniami. Obe krajiny tiež pravidelne hlásia zostrelenie zariadení nepriateľa nad svojim územím.