Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Rusku už nie je možné sledovať správy Euronews, web je zablokovaný

Na archívnej snímke z 1. novembra 2021 zahmlené Červené námestie. Foto: TASR/AP

AP pripomenula, že ruský prezident Vladimir Putin zintenzívnil zásahy proti médiám i jednotlivcom, ktorí nerešpektujú jeho postoj k vojne na Ukrajine.

Brusel 22. marca (TASR) - Medzinárodná spravodajská stanica Euronews v utorok potvrdila, že ruské úrady ju stiahli z ponuky televíznych programov a zablokovali aj prístup k jej webu. Príčinou je vojnové spravodajstvo o Ukrajine.

Prístup na webovú stránku euronews.com a jej ruskú verziu ru.euronews.com je obmedzený rozhodnutím ruskej Generálnej prokuratúry z 21. marca.

Podľa agentúry AP Euronews vo svojom vyhlásení rozhodne odsúdila postup ruských úradov ako "netolerovateľné obmedzenie uvalené na milióny" ľudí v Rusku, ktorí sa spoliehali na nestranné spravodajstvo.

Euronews dodala, že zvažuje právne kroky, aby dosiahla pokračovanie vysielania v Rusku, ktoré je jednou zo 160 krajín, kde je možné sledovať túto TV stanicu.

AP pripomenula, že ruský prezident Vladimir Putin zintenzívnil zásahy proti médiám i jednotlivcom, ktorí nerešpektujú jeho postoj k vojne na Ukrajine. Dal tiež zablokovať sociálne siete Facebook a Twitter a podpísal zákon, ktorý kriminalizuje úmyselné šírenie falošných správ.

Euronews uviedla, že dôrazne odmietla obvinenie ruských úradov zo šírenia falošných správ a údajných výziev, aby Rusi protestovali proti vojne. Televízia tiež konštatovala, že pre spomínaný zákon je v Rusku vystavená "neprijateľnej hrozbe".

Ruská Štátna duma schválila tento zákon 4. marca. Zavádzajú sa ním až 15-ročné tresty väzenia za úmyselné šírenie "nepravdivých informácií" o tzv. špeciálnej vojenskej operácii, ktorú ruská armáda od 24. februára podniká na Ukrajine.

Od začiatku vojny na Ukrajine zablokoval ruský cenzúrny úrad (Roskomnadzor) webové stránky mnohých nezávislých médií z Ruska, Ukrajiny a Bieloruska, pripomenula AP.

Mnohé redakcie v súvislosti so zákonom úplne skončili alebo sa rozhodli, že nebudú písať o vojne na Ukrajine. Podľa nového zákona je totiž v mediálnych výstupoch z Ruska prakticky nemožné nazývať vojnu na Ukrajine vojnou.