Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Rusku vznikne komplexný archív z druhej svetovej vojny

Ilustračné foto. Foto: TASR

Putin označil 9. máj, ktorý sa v Rusku slávi ako deň víťazstva nad fašizmom, za najvýznamnejší sviatok vo svojej krajine.

Moskva 15. januára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin považuje za nutné brániť pravdu o víťazstve v druhej svetovej vojne a vo svojom prejave k poslancom Federálneho zhromaždenia v stredu v Moskve oznámil, že Rusko vytvorí "najväčší a najucelenejší komplex archívnych dokumentov, filmov a fotografií o druhej svetovej vojne, ktorý bude k dispozícii ruským občanom a celému svetu".

Putin označil 9. máj, ktorý sa v Rusku slávi ako deň víťazstva nad fašizmom, za najvýznamnejší sviatok vo svojej krajine.

Uviedol, že "sme hrdí na generáciu víťazov, vážime si ich hrdinstvo" a "sme povinní chrániť pravdu o víťazstve." V opačnom prípade, "čo povieme našim deťom, keď sa lož po celom svete šíri ako nákaza," pýtal sa Putin. Zdôraznil, že proti "týmto drzým klamstvám a pokusom prepísať históriu musíme dať do protikladu fakty."

Založenie archívu s dokumentmi druhej svetovej vojny Putin označil za povinnosť Ruska "ako víťaznej krajiny" a za zodpovednosť Ruska pred budúcimi generáciami.

Zmienkou o lžiach a pokusoch prepísať dejiny Putin zrejme narážal aj na polemiku, ktorú vyvolal jeho výrok z decembra, keď poprel, že by bol Sovietsky zväz zohral úlohu pri začatí druhej svetovej vojny. Pokúsil sa vtedy tiež časť zodpovednosti za tento konflikt preniesť na Poľsko.

Tieto Putinove slová vyvolali v Poľsku pobúrenie. Šéf Kremľa totiž odmietol, že by sovietske Rusko bolo v roku 1939 napadlo Poľsko, a naznačil, že Poľsko malo spoluúčasť na Hitlerových plánoch holokaustu. Poľskí predstavitelia jeho tvrdenia označili za nepravdivé.