Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Rusku za korupciu v projekte Vostočnyj uväznili ďalších štyroch ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) v piatok oznámil, že štvorica bývalých riadiacich pracovníkov a odborníkov dostala tresty odňatia slobody v rozmedzí štyroch do 5,5 roka.

Moskva 12. novembra (TASR) - Ruský súd udelil väzobné tresty štyrom ľuďom po tom, ako ich uznal za vinných zo sprenevery 400 miliónov rubľov (4,9 milióna eur) počas výstavby nového kozmodrómu Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) v piatok oznámil, že štvorica bývalých riadiacich pracovníkov a odborníkov – Jevgenij Jermolajev, Andrej Zacharov, Oľga Zugajevová a Sergej Polivanov – dostala tresty odňatia slobody v rozmedzí štyroch do 5,5 roka. Všetci obžalovaní tvrdia, že sú nevinní.

Piata obžalovaná osoba, Viačeslav Fatkullin, je na úteku, uvádza sa vo vyhlásení Sledkomu.

Projekt Vostočnyj v Amurskej oblasti pri čínskych hraniciach mal znížiť závislosť Ruska od sovietskeho kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane pri štartoch rakiet s ľudskou posádkou.

Projekt však sprevádzali správy o korupcii, pričom desiatky ľudí zapojených do plánovania a výstavby tohto zariadenia v uplynulých rokoch zatkli pre obvinenia zo sprenevery a podvodu, pripomína stanica Slobodná Európa.

Výstavba nového kozmodrómu sa začala v roku 2012. Hovorca Kremľa v roku 2019 uviedol, že počas procesu výstavby sa spreneverilo 11 miliárd rubľov (134,5 milióna eur).

Ruská prokuratúra koncom roku 2019 oznámila, že sa začalo 163 vyšetrovaní v súvislosti s jednotlivcami podieľajúcimi sa na výstavbe kozmodrómu, pričom usvedčených bolo približne 60 ľudí.

Prvý štart z kozmodrómu Vostočnyj sa uskutočnil v apríli 2016, ale odvtedy došlo iba k niekoľkým ďalším štartom. Výstavba na mieste komplexu stále pokračuje.