Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Rusku začali konanie voči voličom, ktorí prejavili nesúhlas s vojnou

Ruský výsadkár odpálil prenosnú raketu na Ukrajine 11 septembra 2022. Foto: TASR/AP

Spravodajský web Baza informoval o voličke z mesta Kirov, ktorá na svoj hlasovací lístok napísala protivojnové heslá a vetu: Rusko bude slobodné a takto upravený ho vhodila na volebnej urny.

Londýn/Moskva 12. septembra (TASR) - Ruské úrady začali správne konanie voči viacerým voličom, ktorí počas víkendových volieb napísali na svoje hlasovacie lístky protivojnové slogany a výzvy. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na ruské médiá.

Spravodajský web Baza tak napríklad informoval o voličke z mesta Kirov, ktorá na svoj hlasovací lístok napísala protivojnové heslá a vetu: "Rusko bude slobodné" a takto upravený ho vhodila na volebnej urny.

Toto počínanie si však vo volebnej miestnosti všimli a nahlásili ženu polícii, ktorá voči nej začala správne konanie vo veci diskreditácie ruskej armády.

Najmenej dva podobné incidenty boli zaznamenané aj v Moskve: v okrese Čertanovo bol v nedeľu zadržaný aktivista, ktorý na hlasovací lístok nakreslil holubicu mieru a napísal "Nie vojne".

Podľa spravodajských webov, ktoré sa odvolali na očitého svedka, sa aktivista pokúsil vhodiť hlasovací lístok do urny, ale člen volebnej komisie mu v tom zabránil. Polícia muža zadržala, keď odchádzal z volebnej miestnosti. Následne s ním spísala protokol o diskreditácii ruskej armády.

Tretí známy prípad sa odohral vo volebnom obvode Orechovo-Borisovo na juhu metropolitnej oblasti Moskvy. Jeho bližšie podrobnosti nie sú známe, dodala BBC.