Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

V Rusku zadržali muža podozrivého z útoku na novinára Muratova

Na archívnej snímke Dmitry Muratov Foto: TASR/AP

K útoku na známeho nezávislého novinára došlo vo štvrtok v noci počas cesty vlakom na trati Moskva-Samara.

Moskva 8. apríla (TASR) - Ruská polícia v piatok zadržala podozrivého muža po štvrtkovom útoku farbou na šéfredaktora ruského nezávislého denníka Novaja gazeta a vlaňajšieho laureáta Nobelovej ceny mieru Dmitrija Muratova. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvolala na ruské médiá.

V spojitosti s útokom bol zadržaný 37-ročný muž, pričom pokračuje pátranie ešte po druhom podozrivom. Podľa správ ruských médií ide o dvoch bývalých vojakov, ktorí sa Muratovovi chceli pomstiť za kritiku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine.

K útoku na známeho nezávislého novinára došlo vo štvrtok v noci počas cesty vlakom na trati Moskva-Samara. Jeden z páchateľov podľa novín Novaja gazeta vylial na Muratova červenú olejovú farbu s acetónom, ktorá sa mu zostala na tvári, oblečení a osobných veciach, ako aj na zariadení lôžkového kupé. Novinára následne veľmi štípali oči, čo vyvolalo obavy z ich možného poškodenia.

Muratov však v piatok zverejnil na Twitteri svoju fotografiu z nemocničného lôžka, pričom informoval, že jeho oči sú v poriadku.

Dvojica páchateľov v zdravotníckych rúškach po útoku z vlaku ušla. K činu sa na sociálnej sieti Telegram prihlásila vojensko-nacionalistická skupina s tým, že išlo o pomstu v mene ruských vojakov padlých na Ukrajine. Príspevok bol neskôr vymazaný.

Muratov získal vlani Nobelovu cenu mieru spolu s filipínskou novinárkou Mariou Ressovou. Túto cenu vtedy venoval šiestim novinárom denníka Novaja gazeta, ktorí boli pre svoju prácu zavraždení.

Investigatívne noviny Novaja gazeta minulý týždeň oznámili, že z dôvodu cenzúry sa rozhodli odstrániť zo svojej webovej stránky všetok materiál spojený s ruskou "vojenskou operáciou" na Ukrajine. Išlo o reakciu na hrozbu trestného stíhania novinárov tohto periodika i občanov, ktorých vyjadrenia by neboli v súlade s oficiálnym postojom ruskej vlády.

Od začiatku ofenzívy Moskvy na Ukrajine sa tlak na liberálne médiá v Rusku ešte viac zosilnel. Viacerí opoziční aktivisti uviedli, že na dverách svojich príbytkov našli odkazy obsahujúce rozličné vyhrážky.