Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

V Rusku žiadajú slobodu pre umelkyňu, ktorá ´fejky´ šírila cenovkami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skočilenková je vo vyšetrovacej väzbe od apríla minulého roka na základe podozrenia o šírení dezinformácií o ruskej armáde.

Moskva/Praha 3. mája (TASR) - Poslanci mestského zastupiteľstva v Petrohrade žiadajú ruského prezidenta Vladimira Putina, aby nariadil prepustiť z vyšetrovacej väzby mladú výtvarníčku Sašu Skočilenkovú. Tá sa stala známou, keď v obchodoch s potravinami vymieňala cenovky za lístky s informáciami o pôsobení ruských vojakov na Ukrajine.

Ako v utorok informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), petrohradskí poslanci vo svojej výzve Putinovi zdôraznili, že Skočilenková nepredstavuje "žiadnu hrozbu pre ruskú štátnosť". Jej konanie objasnili ako "obrannú reakciu", ktorá súvisí s jej "neprimerane vysokou mierou empatie".

Poslanci žiadali, aby boli všetky obvinenia voči Skočilenkovej stiahnuté a aby bola prepustená z väzby.

Jej advokáti opakovane, ale neúspešne žiadali súd o zmenu preventívneho opatrenia na domáce väzenie. Argumentujú, že Skočilenková musí držať bezlepkovú diétu, čo vo väzbe nie je možné, a trpí srdcovou arytmiou.

Skočilenková je vo vyšetrovacej väzbe od apríla minulého roka na základe podozrenia o šírení dezinformácií o ruskej armáde.

Ruské úrady považujú za dezinformácie o ruských ozbrojených silách všetky správy o vojne na Ukrajine, ktoré sa nezhodujú s oficiálnymi vyhláseniami ministerstva obrany. Skočilenkovej hrozí do desať rokov väzenia.

Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International ju pred časom uznala za väzňa svedomia.

Verejnosti v Rusku je známa ako autorka komiksov o živote s depresiou, bipolárnou poruchou a úzkosťou.