Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V S. Macedónsku protestovali proti plánu na odblokovanie rokovaní s EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Účastníci protestov mávali štátnymi vlajkami, niesli transparenty s nápismi namierenými proti EÚ a skandovali protivládne heslá.

Skopje 3. júla (TASR) - V Severnom Macedónsku sa v sobotu konali protesty proti návrhu vlády, ktorého cieľom je ukončiť spory s Bulharskom o blokovaní prístupových rokovaní Severného Macedónska a Európskej únie. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Vláda v Severnom Macedónsku v piatok predstavila nový plán na odblokovanie začiatku prístupových rokovaní s EÚ. Predložilo ho francúzske predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré skončilo 30. júna. V rámci tohto plánu musí Severné Macedónsko splniť požiadavky Bulharska ohľadne dlhodobých historických a jazykových sporov týkajúcich sa bulharskej národnostnej menšiny žijúcej v Severnom Macedónsku.

Účastníci protestov, ktoré podporila hlavná opozičná strana VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty), mávali štátnymi vlajkami, niesli transparenty s nápismi namierenými proti EÚ a skandovali protivládne heslá.

Sofia tvrdí, že macedónsky jazyk je dialektom bulharčiny, a obe krajiny si nárokujú určité historické udalosti a postavy, najmä z osmanskej éry. Bulharsko tiež vyhlasuje, že sa snaží chrániť práva etnických Bulharov v Severnom Macedónsku.

Bulharskí poslanci 24. júna zrušili veto na rokovania EÚ so Severným Macedónskom výmenou za záruky, že Severné Macedónsko splní požiadavky Bulharska.