Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Šanghaji zaviedli najrozsiahlejší lockdown v Číne za dva roky

Dopravní policajti v ochranných oblekoch kontrolujú vozidlo pred tunelom uzavretým pre vypuknutie pandémie koronavírusu v Šanghaji 28. marca 2022. Foto: TASR/AP

Obyvatelia Šanghaja sú počas lockdownu povinní zostať doma, zatvorené sú aj všetky obchody a služby, ktoré nepatria do kritickej infraštruktúry.

Peking 28. marca (TASR) - Najrozsiahlejší lockdown v Číne za uplynulé dva roky sa v pondelok začal v meste Šanghaj. V rámci neho chcú hromadne otestovať obyvateľov a zastaviť tak rastúci počet prípadov ochorenia COVID-19 spôsobený variantom omikron. TASR správu prevzala od agentúr AP a AFP.

Šanghaj je s približne 26 miliónmi obyvateľov najľudnatejším mestom v Číne. Teraz na päť dní uzavrel svoju východnú polovicu Pchu-tung, kde sa nachádza hlavné medzinárodné letisko a finančné centrum. Západnú časť Pchu-si uzavrú v piatok.

Ide o najrozsiahlejší lockdown v Číne od uzavretia 11-miliónového Wu-chanu pred viac než dvoma rokmi. Podľa agentúry AP však čínska stratégia nulovej tolerancie covidu vyvoláva stále väčšie pochybnosti, najmä ohľadne jej ekonomických dopadov.
Ľudia v ochranných rúškach stoja v rade pred supermarketom počas nočného nákupu potravín v Šanghaji 28. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Obyvatelia Šanghaja sú počas lockdownu povinní zostať doma, zatvorené sú aj všetky obchody a služby, ktoré nepatria do kritickej infraštruktúry. Nepremáva ani mestská hromadná doprava. Výrobu vo svojom závode v Šanghaji na štyri dni pozastavila aj americká automobilka Tesla. Mnohé mestské časti už počas nedele zaznamenali prípady panických nákupov – obyvatelia sa zásobovali najmä potravinami a domácimi potrebami.

V Šanghaji za nedeľu potvrdili 3500 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, no len 50 z nich vykazovalo symptómy. Za posledný týždeň v celej krajine pribudlo 56.000 prípadov.

Hoci sú podľa agentúry AFP tieto počty v celosvetovom kontexte aj naďalej zanedbateľné, v Číne predstavujú najvyššie hodnoty od začiatku pandémie. Prvé prípady covidu zaznamenali na konci roka 2019 vo Wu-chane.