Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Santa Cruz hlásia protesty v reakcii na uväznenie guvernéra Camacha

Na snímke protesty V bolívijskom meste Santa Cruz. Foto: TASR/AP

Sudca v piatok rozhodol, že Camacho zostane štyri mesiace vo väzení s najvyšším stupňom stráženia v hlavnom meste La Paz.

La Paz 31. decembra (TASR) - V bolívijskom meste Santa Cruz v piatok hlásili zrážky medzi políciou a demonštrantmi, ktorí vyjadrovali nespokojnosť s rozhodnutím súdu ponechať guvernéra štátu Santa Cruz Luisa Fernanda Camacha štyri mesiace vo vyšetrovacej väzbe. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a denníka El País.

Sudca v piatok rozhodol, že Camacho zostane štyri mesiace vo väzení s najvyšším stupňom stráženia v hlavnom meste La Paz. Obžaloba vo štvrtok žiadala jeho zadržanie vo väzbe na šesť mesiacov, píše AFP.

Niekoľko stoviek demonštrantov v piatok v centre mesta Santa Cruz hádzalo kamene a svetlice na budovy polície a pálili pneumatiky. Poriadková polícia použila slzotvorný plyn a zatkla najmenej štyroch ľudí.

Opozičného politika Camacha zatkli v stredu v Santa Cruz a následne ho previezli do La Paz. Čelí obvineniam z terorizmu vrátane účasti na protestoch v novembri 2019, ktoré viedli k odstúpeniu bolívijského exprezidenta Eva Moralesa. Ten odstúpil po tom, ako stratil podporu armády, píše AFP. Camacho opakovane poprel podnecovanie prevratu proti Moralesovi.

Camacho je jedným z hlavných vodcov pravice v Bolívii a je na čele druhého najsilnejšieho opozičného zoskupenia v parlamente Creemos (Veríme), pripomenula AFP. Pri moci je ľavicové Hnutie za socializmus (MAS) súčasného bolívijského prezidenta Luisa Arceho a jeho blízkeho spolupracovníka, exprezidenta Moralesa.

Camachovo zadržanie odsúdili aj dvaja bývalí bolívijskí prezidenti, Jeanine Áňézová a Jorge Quiroga. Podporovatelia vlády úradujúceho prezidenta Arceho však Camachovo zatknutie privítali.