Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Saudskej Arábii chce nastoliť demokraciu nová opozičná strana

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stranu vedie londýnsky obhajca ľudských práv Yahya Assiri.

Londýn 24. septembra (TASR) - Skupina saudskoarabských disidentov žijúcich v exile - najmä v Británii a USA - v stredu oznámila, že založila opozičnú stranu, prvú svojho druhu za vlády kráľa Salmána. Informovala o tom agentúra AFP.

Saudská Arábia je absolutistická monarchia, ktorá netoleruje politickú opozíciu. Vytvorenie tejto strany prichádza na pozadí rastúcich represií voči disidentom, konštatuje AFP. Saudskoarabské úrady na správu o vzniku opozičnej strany zatiaľ nereagovali.

Politický subjekt bude pôsobiť pod názvom Strana národného zhromaždenia a jeho cieľom je nastoliť demokraciu ako formu vlády v Saudskoarabskom kráľovstve.

Stranu vedie londýnsky obhajca ľudských práv Yahya Assiri. Jej členmi sú vedkyňa Madawi al-Rasheedová, výskumník Said bin Nasser al-Ghamdi Abdallah Alaoudh, ktorý žije v USA, a Oman Abdel Aziz, vyhostený do Kanady, informovali zdroje agentúry AFP blízke strane.

Táto politická formácia predstavuje podľa expertov novú výzvu pre saudskoarabských lídrov, keďže kráľovstvo trpí poklesom cien ropy a pripravuje sa na usporiadanie summitu G20, ktorý sa bude konať v novembri.

"Stranu zakladáme v kritickom čase, aby sme sa pokúsili zachrániť našu krajinu... nastoliť demokratickú budúcnosť a splniť túžby našich občanov," uviedol pre AFP Yahya Assiri, ktorý je jej generálnym tajomníkom.

Assiri je bývalý dôstojník saudskoarabských vzdušných síl a je zakladateľom londýnskej organizácie pre ľudské práva ALQST.

Nová politická formácia vo svojom vyhlásení poznamenáva, že vzniká v období, keď "vláda dôsledne praktizuje násilie a represie, zvyšuje sa počet zatknutí a atentátov, politika voči susedným štátom je čoraz agresívnejšia, početné sú násilné zmiznutia ľudí a mnohí sú nútení utiecť z krajiny".

Saudská Arábia je už dlho terčom medzinárodnej kritiky za svoje konanie v oblasti ľudských práv. Kritika sa stupňuje od chvíle, keď sa v júni roku 2017 stal korunným princom Muhammad bin Salmán, ktorý sa prezentuje ako reformátor.

Tento jeho obraz i obraz krajiny však výrazne poškodila vražda novinára Džamála Chášukdžího, ku ktorej došlo v októbri roku 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Turecko a ľudskoprávni aktivisti už viackrát vyslovili podozrenie, že objednávateľom vraždy novinára Chášukdžího, kritizujúceho režim v Saudskej Arábii, bol práve korunný princ.